talenten-maya-koerts-coaching

Talenten, werk jij al vanuit je talenten?

talenten-maya-koerts-coaching

Werken vanuit je talenten, doe jij dat al?

Sandra is blij met haar werk. Ze heeft een mooie baan als financieel adviseur bij een adviesbureau. Haar werk is nog interessanter geworden toen ze bewust ging werken vanuit al haar talenten. Ook haar talenten ondernemend, veelzijdig en representatief is zij bewust in gaan zetten. Gevolg is dat de kwaliteit van haar adviezen toegenomen zijn, zij meer naar buiten treedt en energie krijgt van kennis opdoen en delen.

Als loopbaancoach vind ik het mooi om te zien hoe mensen tot bloei en ontwikkeling komen als ze handelen vanuit hun talenten. Datgene ontwikkelen wat je van nature hebt meegekregen geeft zoveel plezier en voldoening. En kijk eens kritisch naar jezelf. Werk jij al vanuit je talenten?

Vanuit je talenten werken

In de praktijk zie ik veel mensen zich aanpassen aan de eisen die het werk stelt. En in zekere mate is dit ook goed en nodig. Echter als de omgeving een te grote rol krijgt waarbinnen jij je wilt voegen, ontstaan er problemen. Veelal gebeurt dit onbewust.

Laten we eens concreet inzoomen hoe we om gaan met onze kwaliteiten. Ik zie mensen keihard werken aan competenties waarvan ze verwachten dat die belangrijk zijn. Wat als deze competenties niet bij jouw aanleg passen? Gevolg is dat plezier in werk minder wordt, onzekerheid toeneemt en werk veel energie gaat kosten.

Daarom weet dat er rek is hoe jij je functie uitoefent. Immers geen enkele persoon is hetzelfde, maar de functie-omschrijving is vaak wel voor iedereen gelijk. Hoeveel geeft het jou en jouw organisatie als jij werkt vanuit jouw aanleg? En als jij je ontwikkelt in de richting die past bij wie jij bent.

Hoe je vanuit je talenten kunt gaan werken

Werken vanuit je talenten klinkt mooi. Maar hoe pas je dit concreet toe? Begin als eerste met anders te denken. Zet de gedachte centraal hoe jij en de omgeving goed bij elkaar aansluiten. Met andere woorden ga voor de win-win situatie. Waar heeft jouw organisatie behoefte aan en welke rol is daarin voor jou weggelegd? Een eerste voorwaarde is wel dat jij weet wat jouw talenten en drijfveren zijn. Vervolgens kun jij steeds meer handelen vanuit jouw kracht en steeds meer in je kracht komen te staan.

Ga ook werken vanuit je talenten

Als jij dit zo leest, wordt je dan net zo enthousiast als ik? Ik heb zelf ervaren wat het mij geeft om te werken vanuit wie ik ben. Dat gun ik jou ook! Nieuwsgierig? Neem de eerste stap en geef je op voor ‘Benut je talenten’. In 2,5 uur weet jij al veel meer over wat jouw talenten en drijfveren zijn en wat je hier concreet mee kunt doen.

Inderdaad, het is veel krachtiger als het gehele team gaat werken vanuit zijn kracht, waardoor iedereen zijn juiste rol oppakt. Ben jij manager en geïnteresseerd? Neem contact met mij op en kijk wat ik voor jou en jouw team kan betekenen.

 

Doe wat echt bij je past

Zet je in waarvoor jij enthousiast bent

Geniet van plezier en voldoening

Maya Koerts – Coaching en Loopbaanbegeleiding is gespecialiseerd om mensen en werk optimaal met elkaar te verbinden. Gevolg is werkplezier, voldoening en mooie resultaten!

wil-andere-baan-maya-koerts-coaching

Ik wil stiekem ander werk

wil-andere-baan-maya-koerts-coachingIk wil stiekem ander werk

Circa vijf jaar geleden kwam er af en toe een stemmetje in mij dat zei: ik wil ander werk. Natuurlijk drukte ik dit stemmetje snel weg. Immers ik had een mooie baan. Zo had ik een vast contract met een goed salaris. Deze zekerheid vind ik fijn. Mijn collega’s waren leuk en het werk sloot aan bij datgene waar ik mij voor in wil zetten, namelijk mensen helpen op het gebied van werk. Dus waarom zou ik ander werk willen?

Helaas, het stemmetje ging steeds harder roepen en er kwam een strijd tussen mijn hoofd en lichaam/gevoel. Met alle negatieve gevolgen van dien. Herkenbaar?

Wat als je ander werk wil

Uit eigen ervaring weet ik hoe het is als je niet meer gelukkig bent in je werk. Als je niet meer met plezier naar je werk gaat. Bovendien coach ik veel mensen die deze situatie herkennen. Je moet daarbij denken aan het missen van essentiële zaken in je werk, zoals plezier, voldoening en een omgeving die bij je past. Kortom als je eerlijk naar je gevoel luistert dan weet je: ik wil ander werk.

Herken jij deze situatie of ken je mensen die dit herkennen? In deze blog geef ik tips wat je kunt doen. Natuurlijk kun je ontslag nemen, maar wat dan? Persoonlijk houd ik meer van zelf de regie hebben, waarbij ik werk aan realistische oplossingen die mij recht doen. De tips die ik geef passen binnen dit kader.

Op weg naar ander werk

De eerste stap is erkennen dat je ander werk wil. En ja, welke stappen zet je daarna. In jezelf gebeurt er van alles, waardoor het onoverzichtelijk wordt. Als het ware zie je door de bomen het bos niet meer. In mijn coaching hanteer ik een duidelijke koers, die succesvol is gebleken. Graag deel ik deze met jou.

 

Stap 1:  Onderzoeksfase vanuit jezelf

 • Onderzoek waarvoor jij gemotiveerd bent.
 • Formuleer duidelijk wat jouw kracht is en wat jouw talenten zijn.
 • Weet wat jij nodig hebt om lekker te kunnen werken.

 

Stap 2: Onderzoeksfase waarin je de arbeidsmarkt betrekt

 • Combineer de gegevens uit stap 1 met werk:
  • Kijk welke rol goed bij jou past.
  • Van welke werkinhoud krijg jij energie.
  • Wat voor soort bedrijven en/of sectoren passen binnen jouw profiel.
 • Kies maximaal vier werkopties die interessant voor jou zijn.
 • Noteer per optie wat je in huis hebt waardoor jij dit werk goed kunt verrichten en noteer datgene wat je nog mist, waarover je twijfelt en wat nog vraagtekens zijn.
 • Ga erop uit, zodat je antwoorden krijgt op je vragen en je weet welke investering jij eventueel nog moet doen.
 • Sluit deze fase af door te kiezen voor welk ander werk jij wil gaan.

 

Stap 3: Maak een effectieve strategie om je doel te verwezenlijken

 • Maak doelen en subdoelen.
 • Maak deze doelen specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden.
 • Zorg ervoor dat je strategie past bij wie jij bent en hoe de arbeidsmarkt in elkaar steekt.

 

Stap 4: Doen, doen, doen

 • Voer je plannen uit.
 • Kijk met een open blik.
 • Heb vertrouwen dat je doel verwezenlijkt wordt, namelijk vinden van ander werk.

Ja, ik wil ander werk

Als jij ander werk wil, kom in actie. Vooral als je weet dat je huidige werk niet meer de juiste plek is. Luister zowel naar je verstand als naar je gevoel. Begin met de eerste stap. Gedurende de weg bepaal je zelf wanneer en of je weg gaat bij je huidige werkgever. Inzichten kunnen ook leiden tot een gewenste verandering binnen je huidige werk of organisatie.

Wel raad ik je aan om de weg naar ander werk niet alleen te doen. Betrek anderen erbij. Hierdoor voorkom je dat je vastloopt of belangrijke informatie mist. Uiteraard kun je altijd contact met mij opnemen, zodat ik je kan helpen in dit proces. Mijn expertise zet ik graag voor je in.

 

Doe wat echt bij je past

Kies voor datgene waar jij enthousiast voor bent

Geniet van plezier en voldoening

Maya Koerts – Coaching en Loopbaanbegeleiding is gespecialiseerd om mensen en werk optimaal met elkaar te verbinden. Gevolg is werkplezier, voldoening en mooie resultaten!

talenten-koerts-coaching

Vier tips om meer voldoening in je werk te krijgen

voldoening in werk hebben

voldoening in je werk hebben geeft energie en plezier.

Vier tips om meer voldoening in je werk te krijgen

 

In mijn coaching praktijk uiten mijn klanten regelmatig het verlangen om meer voldoening in hun werk te krijgen. Ik denk dat het voor ons allemaal erg belangrijk is om voldoening in ons werk te hebben.

Wat geeft voldoening in werk jou en mij? Met andere woorden waarom is het belangrijk om voldoening in ons werk te hebben. Als eerste geeft werk waarin we voldoening hebben ons veel plezier en energie. Dit zorgt ervoor dat we ons goed voelen en dat we gemotiveerd zijn om het beste uit onszelf te halen.

Ten tweede hebben we allemaal de behoefte dat we nodig zijn en dat we zinvol bezig zijn. Voldoening in je werk hebben zorgt ervoor dat je werk doet waar je achter staat en waar je in gelooft. Dit geeft energie en plezier.

Ik heb vier tips opgeschreven wat jou kan helpen bij het vinden van (meer) voldoening in je werk. Ben je echt op zoek naar meer voldoening in je werk, neem de tijd en de rust om met deze tips aan de slag te gaan. Creëer voor jezelf de ruimte en een goede setting zodat je echt bij jezelf naar binnen kunt gaan en de antwoorden kunt vinden. Heb je dit al gedaan, maar kom je niet verder. Oftewel je ervaart nog steeds geen voldoening in je werk. Dan is het een goed idee om contact op te nemen met een loopbaancoach zoals ik ben en je zal de antwoorden vinden.

Tip 1

Vraag jezelf af wat jij met je talenten kunt doen om anderen te inspireren en om daarmee deze wereld mooier te maken.

We voelen voldoening als we een wezenlijke bijdrage aan iets leveren. Als dat wat we doen impact heeft en bijdraagt aan verandering en verbetering. Jij bent uniek en dat heeft een reden. Jouw talenten zijn waardevol en nodig. Op welke manier zet jij deze in?

Talent krijgt pas waarde als je het benut.

 

Tip 2

Geef jezelf de rust en de ruimte om echt eens na te denken wat jij wilt bereiken. Wat raakt jou echt?

Is jouw thema bekend? Zie je dit thema terug in je werk. Dit hoeft niet groots en direct terug te zien zijn in je werk, maar het kan ook indirect gerelateerd zijn. Is het mogelijk dat jouw werk en thema elkaar raken? Zo ja, kijk welke stappen jij kunt zetten om dit te realiseren. Is het niet mogelijk? Ga met anderen in gesprek en kijk of ze wel mogelijkheden zien. Blijft het niet haalbaar, onderzoek op welke manier jij dit thema in je leven terug kunt laten komen.

Heb de moed om je hart en intuïtie te volgen. Op de een of andere manier weten die al ver van tevoren wat je echt wilt worden. Al het andere is van minder belang. (Steve Jobs)

 

Tip 3

Wat zou jij doen als je wist dat het niet kon mislukken?

Antwoord op deze vraag kan je helpen om te ontdekken wat jouw missie is. Je wordt niet gestoord door tegenwerpingen en belemmeringen. Fantaseer, schrijf het op, deel het met anderen. Ontdek wat de kern is. Wat geeft het jou als je daadwerkelijk vanuit deze kern gaat werken? Kom in beweging en ontdek op welke manier je dit kan verwezenlijken. Ga niet uit van aannames. Zet jezelf bij voorbaat al niet klem, door te denken dat het toch niet kan.

Droom groot, begin klein. Maar vooral begin! ( Simon Sinek)

 

Tip 4

Hoe ziet een geweldige dag er voor jou uit?

Meer voldoening in je werk krijgen, kun je ook voor elkaar krijgen door klein te denken. Wanneer kom jij vol enthousiasme en energie thuis van je werk? Schrijf op welke punten hieraan bijdragen. Wat kan jij doen om meer van deze geweldige dagen te krijgen. Maak er een actielijst van. Zorg ervoor dat deze actielijst wel realistisch en haalbaar is. Op deze manier laat je het niet aan toeval over, maar pak jij de regie.

Wacht niet op een gelegenheid. Zij komt niet, zij is er.

 

Tot slot

Meer voldoening in je werk wens ik je van harte toe. Uit ervaring weet ik wat voldoening in je werk je geeft en wat je mist als je het niet (meer) hebt. Uiteraard coach ik jou graag om meer voldoening in je werk te verkrijgen. Nieuwsgierig, geïnteresseerd, smaakt naar meer……. Ik ga graag met je in gesprek om te kijken naar de mogelijkheden. Klik hier voor mijn contactgegevens.

 

Doe wat echt bij je past

Kies voor datgene waar jij enthousiast voor bent

Geniet van plezier en voldoening

Maya Koerts – Coaching en Loopbaanbegeleiding is gespecialiseerd om mensen en werk optimaal met elkaar te verbinden. Gevolg is werkplezier, voldoening en mooie resultaten!

Stilstaan, ontdek wat het je zal geven. Koerts-coaching

Stilstaan, waarom? Hierom!

Stilstaan, ontdek wat het je zal geven. Koerts-coaching

Stilstaan, doe jij dit weleens…..

Circa 30 jaar geleden wist ik heel goed wat ik later wilde worden, namelijk psycholoog. Via een tv programma had ik gezien en ervaren wat dit beroep inhoud en het liet mij niet meer los. Helaas strandde ik in 5 VWO. Geen VWO, geen universiteit, dus vaarwel psychologie. Deze conclusie was snel getrokken.

Maar wat dan? Welke opleiding zou ik dan gaan volgen. Wat interesseert mij nog meer? Wat past bij mij? Samen met mijn decaan ben ik op zoek gegaan. Ik nam de tijd om stil te staan en om niet meteen door te hollen. Een mooie optie is eruit gekomen: Academie Mens en Arbeid.

Na mijn studie ben ik vol enthousiasme aan het werk gegaan in deze richting. Ook in de praktijk bleek dit een hele goede keuze te zijn geweest. In mijn werk leerde ik steeds meer. Mijn ontwikkeling stond niet stil, nee, integendeel. Met andere woorden ik had het mooi voor elkaar. Immers, ik had werk wat mij aanspreekt en ik kon mijzelf verder ontwikkelen. Dus stilstaan kwam niet meer in mij op. Waarom zou ik stilstaan als ik lekker door kon gaan?

Waarom ik beter wel had kunnen stilstaan

Ik was enkel nog gefocust op werken. Hierdoor was ik niet meer bezig met de vragen omtrent wie ik ben en waarvoor ik mij wil inzetten. Gevolg was dat het werk meer ging lijken op routine. Echt nieuwsgierig was ik niet meer. Kritische vragen stellen of mijzelf uitdagen verdween naar de achtergrond. Langzaamaan kwam er een onverschillige houding wat werk betreft. Ter verduidelijking: de tevredenheid van mijn werkgever werd mijn graadmeter. Conclusie: echte betrokkenheid was er niet meer.

In eerste instantie had ik zelf  helemaal niet door dat ik niet meer echt betrokken was. Want ik deed toch waarvoor ik aangenomen was? Zo haalde ik keurig mijn doelstellingen. Uiteraard vond ik het werk wel saai worden, maar gelukkig had ik leuke collega’s en was het gezellig.

Echter mijn ogen werden geopend toen ik een nieuwe manager kreeg. Hij begon mij te prikkelen met grensverleggende vragen. Hij daagde mij uit om uit mijn comfort-zone te stappen. Ik werd ervan bewust dat ik ingedut was. Als het ware werd ik wakker geschud. Vervolgens lag de keuze bij mij: op welke manier wil ik betrokken zijn?

Wat stilstaan oplevert

Terugvinden van echte betrokkenheid is een proces. Ik herinnerde mij wat het mij opgeleverd heeft toen ik de tijd nam om na te denken wie ik ben, wat ik wil en wat ik kan. Dus ik gaf mijzelf weer de tijd om stil te staan. Echter niet om passief te zijn, maar juist om actief op zoek te gaan welke richting ik op wilde gaan.

En ja, stilstaan geeft:

 • Energie
 • Motivatie
 • Nieuwe inzichten
 • Vertrouwen
 • Lef om in actie te komen.

Het is goed om stil te staan als je dreigt vast te lopen of al vastgelopen bent. Nog beter is het om regelmatig stil te staan, zodat je je betrokkenheid, motivatie en plezier niet verliest!

Voor mij persoonlijk hebben de periodes van stilstaan veel betekend. Hierdoor ben ik toch psychologie gaan studeren en heb ik mijn eigen bedrijf opgericht. Het is bijzonder om te zien dat mijn passie uit de tienerjaren zo’n mooie diepgang geeft binnen mijn bedrijf. Wat zal de volgende stilstaan mij brengen?

Wanneer ga jij stilstaan?

Benieuwd wat stilstaan voor jou kan betekenen? Ik laat het je graag ontdekken. Een mooi aanbod heb ik voor jou, klik hier om verder te lezen….

 

Doe wat echt bij je past

Kies voor datgene waar jij enthousiast voor bent

Geniet van plezier en voldoening

Maya Koerts – Coaching en Loopbaanbegeleiding is gespecialiseerd om mensen en werk optimaal met elkaar te verbinden. Gevolg is werkplezier, voldoening en mooie resultaten!

 

gemotiveerde-medewerkers-koerts-coaching

Gemotiveerde medewerkers?! Hoe behoud en verhoog je de motivatie.

motivatie-medewerkers-koerts-coaching

Hoe houd je gemotiveerde medewerkers?

Iedere organisatie wil gemotiveerde medewerkers. Gemotiveerde medewerkers zijn immers betrokken, presteren beter en laten zich positief uit over het werk. Dus welke invloed heb je als organisatie om ervoor te zorgen dat je medewerkers gemotiveerd blijven?

Tom werkt bij een middelgroot adviesbureau. Hij werkt hier circa 15 jaar als adviseur. Tom is goed in zijn vak. Hij wordt gezien als een geroutineerde collega en in zijn team wordt hij gewaardeerd. Totdat het bedrijf een aantal maanden geleden zelfsturende teams heeft ingevoerd. Vanaf dat moment mist Ella, de manager van Tom, pit en inzet bij Tom. Als voorbeeld verwacht ze een prominente rol van hem binnen zijn team. Echter Tom pakt deze rol niet op. Wat is hiervan de reden? Ella begint te twijfelen aan de motivatie van Tom.

Hoe kun je zien of je medewerkers nog gemotiveerd zijn?

Dit is een interessante vraag. Want hoe kun je zien of je medewerkers nog gemotiveerd zijn? Vaak merken we het pas als er hele duidelijke signalen afgegeven worden. Voorbeelden hiervan zijn onverschilligheid, gelatenheid en cynisme. Laat je dit vervolgens door sudderen dan is de kans groot dat het gehele team hierin meegetrokken wordt. Bovendien neemt de kans op conflict en/of ziekteverzuim toe. Daarom onderneem actie als je deze tekenen ziet.

Echter het is goed om meteen actie te ondernemen als motivatie aan het afnemen is. Zo kom ik regelmatig weinig tot geen gemotiveerde medewerkers tegen, die niet opgemerkt worden binnen hun organisatie. Bijvoorbeeld medewerkers die uit zichzelf geen stap extra zetten, medewerkers die niet meedenken en waarbij eigen belang belangrijker is dan teambelang.

Wees ook extra alert op medewerkers die lang in dezelfde functie werken bij dezelfde organisatie. Zij kunnen ongemerkt last krijgen van verminderde motivatie doordat werken routine is geworden. Gevolg is dat je medewerker niet meer bewust is van wat hij doet en waarom hij het doet. Daardoor kan hij de neiging hebben om zijn tijd te verdoen en om zichzelf niet meer uit te dagen.

Dus:                                                                                  

 • Ken je medewerkers
 • Maak regelmatig echt contact met je medewerkers
 • Komen je verwachtingen niet uit. Kijk waardoor het komt: is er sprake van verminderde motivatie?

Hoe je motivatie kunt verhogen

 • Ga open dialoog aan. Luister naar je medewerker.
 • Geef zinvolle keuzemogelijkheden, dat versterkt de autonomie van de medewerker.
 • Laat je medewerkers hun intrinsieke motivatie ontdekken.
 • Biedt ondersteuning voor persoonlijke ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden.
 • Geef complimenten en waardering.

Veel medewerkers zijn minder gemotiveerd als ze niet hun kwaliteiten en talenten volledig kunnen benutten of als ze werk doen wat net te hoog gegrepen ligt. Geef je medewerkers de regie over hun loopbaan. Vervolgens geef ze de mogelijkheid om uit te zoeken waarvoor en waardoor ze in beweging komen. En om te ontdekken hoe ze optimaal gebruik kunnen maken van hun talenten. Hierdoor neemt betrokkenheid en zelfvertrouwen toe. Bovendien wordt de blik gericht op ontwikkeling en vooruitgang. Ten slotte wordt de negatieve spiraal van passiviteit doorbroken.

Terug naar Tom

Ik ga open met Tom in gesprek. Als eerste bespreken we hoe hij zijn werk ervaart. Vervolgens staan we stil bij wat zijn manager tegen Tom gezegd heeft. Hoe staat hij er zelf in? Hij geeft aan dat hij zijn werk goed wil uitvoeren. Goed zijn werk verrichten betekent voor hem taakstellingen behalen. Het is wennen voor Tom om echt naar zichzelf te kijken, omdat hij het zicht is kwijtgeraakt op wie hij is en wat hij wil. Het was zowel een pijnlijk als een mooi moment toen hij zich hiervan bewust werd.

Tom voelt het verschil met hoe hij nu zijn werk doet en hoe hij zijn werk kan doen. Dit smaakt naar meer, waardoor hij de kans met beide handen aanpakt om uit te zoeken hoe hij weer vol motivatie en enthousiasme zijn werk kan doen.

Traject

In een overzichtelijk traject van vijf gesprekken heeft Tom veel mooie inzichten opgedaan. Als eerste is hij zich ervan bewust waardoor en waarvoor hij in beweging komt. Ten tweede heeft hij goed zicht op wie hij is en waar zijn kracht ligt. Met als gevolg dat hij veel energie krijgt. Zo ontdekt hij dat hij beschikt over veel en nauwkeurige kennis, met als gevolg dat zijn adviezen goed onderbouwd zijn en kloppen. Tevens is zijn kracht dat hij mensen goed aanvoelt. Zo is hij sterk in het creëren van een klimaat van samenwerking. Ten slotte ziet hij hoe hij deze talenten optimaal in kan zetten, waardoor zijn motivatie toeneemt.

Hoe kan het team nog meer plezier hebben van zijn kracht? Hoe kan hij nog meer plezier krijgen in zijn werk? Bij deze vragen hebben we uitgebreid stil gestaan. Rol waarin hij de inhoudelijke expert van het team is, motiveert hem. Hij is vakinhoudelijk en communicatief erg sterk. Bovendien is hij vriendelijk en behulpzaam. Collega’s zullen hierdoor geen moeite hebben om zaken van hem aan te nemen. Kort samengevat komen inhoudelijke moeilijke vraagstukken bij hem terecht en hij zorgt ervoor dat het kennisniveau van zijn collega’s op peil blijft.

Resultaat

Bij de eindevaluatie gaven zowel Tom als zijn manager aan dat ze een duidelijke verandering bij Tom zien. Zo is zijn betrokkenheid en motivatie zichtbaar toegenomen. Tom geeft aan dat hij nu pas merkt hoeveel werkplezier hij de afgelopen jaren gemist heeft. Hij is blij dat hij het weer gevonden heeft. Ella, zijn manager, is zeer tevreden met de actieve rol die Tom in het zelfsturende team heeft ingenomen.

Meer gemotiveerde medewerkers?

Ook benieuwd wat ik voor jou en je medewerkers kan betekenen? Neem contact met mij op en ik kom graag met je in gesprek. Klik hier voor mijn gegevens.

 

Doe wat echt bij je past

Kies voor datgene waar jij enthousiast voor bent

Geniet van plezier en voldoening

Maya Koerts – Coaching en Loopbaanbegeleiding is gespecialiseerd om mensen en werk optimaal met elkaar te verbinden. Gevolg is werkplezier, voldoening en mooie resultaten!

 

 

plezier-in-je-werk-maya-koerts.jpg

Hoeveel plezier heb jij in je werk?

plezier-in-je-werk-maya-koerts.jpg

werk met plezier

Plezier in je werk

Plezier, onbeschaamd lachen, je ontspannen voelen. Ik vind dat erg fijn. Sterker nog, ik denk dat we het allemaal prettig vinden en zelfs nodig hebben. Zoals plezier maken met je partner, kinderen en vrienden. Ten slotte is het heerlijk om zo je tijd te besteden. Echter hoe zit het met je plezier in je werk. Wanneer ben jij voor het laatst echt enthousiast geweest? Waar was dat over? Bovendien was je er zo vol van dat je het enthousiast aan anderen vertelde.

Plezier in je werk geeft voldoening

Werken is veel meer dan zorgen voor een goed inkomen. Zo zorgt werk er ook voor:

 • dat je voldoening ervaart
 • dat je waarde toevoegt
 • dat je van nut bent
 • dat je je ontwikkelt.

Veel medewerkers geven aan dat ze bovengenoemde aspecten belangrijk vinden. En terecht. Want werk doen waar je voor gewaardeerd wordt en wat nodig is, voorziet in onze behoefte dat we er toe doen en erbij horen.

Kortom het is mooi om werk te verrichten waar je veel voldoening van krijgt, waar je veel plezier van hebt. Dit is zeker mogelijk. Helaas is het niet een automatisch gevolg van werken.

Wat kun jij doen om meer plezier in je werk te krijgen?

Als eerste is het van belang om jezelf goed te kennen:

 • Wie ben je?
 • Wat zijn jouw talenten?
 • Waar krijg jij energie van?
 • Wat is jouw drive om in beweging te komen?
 • Wat heb jij nodig om lekker in je werk te zitten?

Als je dit kader helder hebt, heb je inzicht welke match jij hebt met jouw huidige werkplek. Waar is er winst te behalen zodat werkplezier toeneemt? Onderzoek welke invloed jij hebt om dit te bereiken.

Ten tweede is het goed om actie te ondernemen. Weet dat er meer mogelijk is dan je denkt. Voorwaarde is dat je in beweging komt. Is het niet helder welke actie jij kan ondernemen? Een mogelijk eerste stap is bij je manager aangeven dat je een positieve beweging wilt maken in je werk. Managers waarderen het als medewerkers verantwoordelijkheid nemen voor hun situatie en stimuleren graag dat hun medewerkers plezier hebben in hun werk.

Heb je al geprobeerd om meer plezier in je werk te krijgen? Is het resultaat desondanks nog niet bevredigend genoeg? Contact zoeken met een loopbaancoach kan veel opleveren.

Uit de praktijk

Aanleiding

Ik ben in gesprek met Vera. Zij geeft aan dat haar organisatie gaat reorganiseren. Ze hoeft niet bang te zijn om haar werk te verliezen. Gelukkig vallen er geen gedwongen ontslagen. Toch ervaart ze stress omdat haar werk inhoudelijk gaat veranderen. Hierdoor moet ze keuzes maken. Ze heeft echter geen idee welke keuze nu goed voor haar is. Bovendien heeft ze twijfels. Kan ze het wel? Wat wil ze eigenlijk? Kortom ze voelt zich onzeker.

Aanpak

We besluiten om een traject aan te gaan van zes gesprekken, waarin ze inzicht krijgt in haar talenten en in haar intrinsieke motivatie. Ze ontdekt dat onze gesprekken haar rust en focus geeft. Ze ziet welke kaders en voorwaarden voor haar belangrijk zijn. Het geeft haar vertrouwen dat ze keuzes kan maken die bij haar passen. Die ervoor zorgen dat ze plezier in het werken behoudt.

We staan stil bij hoe ze in het dagelijkse leven omgaat met keuzes maken. Het blijkt lastig te zijn. Grenzen stellen en nee durven zeggen zijn thema’s die een rol spelen. Geleerde in de praktijk brengen is essentieel om vooruit te komen. Er is aandacht hoe Vera meer in haar kracht komt te staan. Tijdens het traject zie ik Vera grote stappen vooruit maken. Tussen de gesprekken door onderneemt ze effectieve acties waardoor ze zelf de regie neemt.

Resultaat

Vera geeft bij de evaluatie aan dat ze met vertrouwen naar de toekomst kijkt. De reorganisatie geeft haar geen slapeloze nachten meer. Ze is blij dat ze weet wanneer ze echt plezier in haar werk heeft. Ze vindt het fijn dat ze in staat is om werkplezier te behouden. Vera merkt dat ze zelfverzekerder is geworden. Het bevalt haar goed om te handelen vanuit haar talenten en passie.

Samenvattend

Hoe mooi is het als werk net zo aanvoelt als thuis?! Dus wil jij meer plezier hebben in je werk? Neem contact met mij op. Onder het genot van een kop koffie of thee ga ik graag met je in gesprek. Klik hier voor mijn gegevens.

 

Doe wat echt bij je past

Kies voor datgene waar jij enthousiast voor bent

Geniet van plezier en voldoening

Maya Koerts – Coaching en Loopbaanbegeleiding is gespecialiseerd om mensen en werk optimaal met elkaar te verbinden. Gevolg is werkplezier, voldoening en mooie resultaten!

Duurzame inzetbaarheid, wat doe jij hier concreet mee?

Duurzame inzetbaarheid is belangrijk voor organisaties en wordt steeds belangrijker. Immers mensen moeten steeds langer doorwerken, werkinhoud verandert regelmatig door technologische ontwikkelingen en organisaties worden platter waardoor doorgroeien naar managementfuncties minder vanzelfsprekend is.

Bevorderen duurzame inzetbaarheid

Wat doe jij of jouw organisatie concreet op het gebied van duurzame inzetbaarheid? Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers goed inzetbaar blijven? In hoeverre heb je hierover nagedacht en er beleid op gemaakt? Vanuit drie invalshoeken kun je duurzame inzetbaarheid bevorderen. Deze zijn:
– Loopbaanbeleid
– Arbeidsomstandigheden
– Arbeidsvoorwaarden

Actief loopbaanbeleid toepassen

Als loopbaancoach ga ik specifieker in op loopbaanbeleid. Loopbaanbeleid heeft als doel om de juiste mensen binnen te halen én te houden. Door loopbaanbeleid actief toe te passen in de organisatie zorg je voor werknemers die bewust omgaan met hun kwaliteiten, hun motivatie en hun ontwikkeling. Het zorgt voor flexibiliteit. Met flexibele werknemers kun je effectief inspelen op de veranderingen in de markt.

Een quote van een klant weet mooi te verwoorden wat een dagsessie haar opgeleverd heeft:

Door kritisch te kijken naar wie ik ben en wat ik kan, heb ik talenten ontdekt waarvan ik mij niet bewust was. Veel energie en inspiratie heb ik gekregen. Ik ben concreet aan het bekijken op welke manier zowel ik als mijn organisatie hier winst uit kan halen.”

Effect

Loopbaanbeleid bewust toepassen houdt in dat het normaal is dat werknemers regelmatig stil staan bij wie ze zijn, wat ze willen en wat ze kunnen. Als organisatie levert dit je veel op:

– Prestaties en tevredenheid nemen toe.
– Je stimuleert je werknemers om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun loopbaan.
– Motivatie en betrokkenheid wordt vergroot.
– Preventieve interventie zorgt ervoor dat je problemen kunt voorkomen.

 

Wanneer hebben jouw werknemers voor het laatst echt stil gestaan bij wie ze zijn, wat ze willen en kunnen?

 

Een loopbaancoach betrekken bij dit proces zorgt voor effectiviteit en efficiency. Het draait niet enkel om bewustwording, maar zeker om toepassing. Uitgangspunt is gezamenlijk voordeel voor zowel de organisatie als de individuele werknemer.

Uit de praktijk

Ik coach regelmatig werknemers waarbij er echt stil gestaan wordt bij wie ze zijn, wat ze kunnen, willen en nodig hebben. Hoe is de huidige situatie en hoe verhoudt die zich met wie zij zijn. Waar is verandering gewenst, waar ligt er onbenut potentieel, welke mogelijkheden zijn er? Als dit helder in kaart is gebracht, kunnen er goede keuzes gemaakt worden. Vervolgens ondersteun ik mijn klanten zodat doelen gerealiseerd worden.

Het is voor mij heel inspirerend om te zien wat het effect is van een relatief voordelige interventie. Hoewel de vraagstukken divers zijn, zie ik telkens een toename van motivatie, opdoen van nieuwe inzichten en veel energie om in beweging te komen en te zijn. Inspirerende stappen worden er gezet. Hoe mooi is het als mensen zich ontwikkelen en mogelijkheden zien. Dit is een positieve spiraal voor de werknemer, het gehele team en de organisatie.

 

Duurzame inzetbaarheid, doe er je voordeel mee! Ik zet mijn expertise graag voor jou en jouw organisatie in. Klik hier voor mijn contactgegevens

Medewerkers tevreden op de juiste plek!

Op het eerste gezicht is het een perfect plaatje: mooi bedrijf waar hard gewerkt wordt, klanten worden professioneel en naar alle tevredenheid bediend. Medewerkers hebben het naar hun zin, onderling is het gezellig en de resultaten zijn goed.

Kijk verder dan de oppervlakte

Ik zie veel van deze perfecte plaatjes. Maar hoe zit het als je dieper kijkt. Is iedereen wel echt gelukkig in zijn werk? Zit iedereen tevreden op de juiste plek? Ik merk steeds meer dat er veel werknemers zijn die diep vanbinnen niet zo happy zijn met hun werk. Natuurlijk gaan zij dat niet uiten en vooral niet rondbazuinen. Iedereen is maar wat blij dat hij of zij werk heeft. Werk hebben is belangrijk. Echter is het voor iedereen niet veel beter als er gewerkt wordt vanuit motivatie en talenten? Wat gebeurt er als er onder de oppervlakte steeds meer wrijving ontstaat? Wordt dit niet adequaat opgepakt, zijn burn-out, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en/of conflict de mogelijke consequenties.

Sta stil en geniet van vooruitgang

Maak er een gewoonte van om je medewerkers echt te zien. Ga in gesprek, weet welk talent iedereen heeft, weet waar de behoeftes liggen, maak complimenten en geef feedback. Op deze manier creëer je niet alleen betrokkenheid, maar zie je ook sneller als er zaken onder de oppervlakte spelen.

Onlangs heb ik een coachtraject afgerond waarin medewerker Marijke aangaf niet meer te weten wat ze op haar huidige werk deed. Waarom ging ze ’s ochtends naar het werk? Het enige wat haar nog motiveerde was inkomsten genereren. Aan de buitenkant zag het er mooi uit: ze functioneerde goed, behaalde prestaties en had goed contact met collega’s. Van binnen ging ze steeds een stukje meer dood. Dit uitte zich in moeheid, futloosheid en onverschilligheid. Gelukkig gaf zij zelf aan dat er verandering moest komen. Wat als Marijke dat niet had gedaan? Wat als haar manager ook geen actie had ondernomen?

In essentie wil jij als werkgever hetzelfde als jouw medewerkers. Werk dat energie en voldoening geeft. Mooie resultaten neerzetten en doelen behalen is het resultaat. Je onderneming is in ontwikkeling én je medewerkers ontwikkelen zich.

Geniet van vooruitgang door stil te staan en helder te hebben wat de motivatie, behoeftes en talenten zijn van je medewerkers.

Is de ambitie, unieke kracht en behoeftes bekend van je medewerkers?

Om gedreven medewerkers te hebben, is het van belang dat ze werk verrichten dat echt bij ze past. Beginpunt is dat je medewerkers zichzelf goed kennen. Vervolgens is het van belang dat ze goed kunnen overbrengen wat ze te bieden hebben, waarvoor ze hun talenten in willen zetten en wat ze nodig hebben om lekker in het werk te zitten. Mijn ervaring is dat het moeilijk is om het antwoord op deze vragen goed in kaart te brengen. Onwetendheid en/of onzekerheid spelen zeker een rol.

In het coachtraject met Marijke werd veel duidelijk toen ze inzicht kreeg in haar intrinsieke motivatie en behoeftes. Het werd voor haar duidelijk welke talenten zij bezit en hoe zij deze krachtig in kan zetten. Zij zag weer mogelijkheden waar ze enthousiast van werd. Veel energie kreeg zij hierdoor.

Zet de juiste persoon op de juiste plek en geniet van successen

Als je medewerkers weten wanneer zij in hun kracht staan en jij weet wat de organisatie nodig heeft, kan er naar elkaar toe bewogen worden. Welke behoeftes heeft de organisatie? Hoe passen de medewerkers hierin? Uiteraard is een 100% match meestal niet realistisch. Beide partijen kunnen kijken hoe er naar elkaar toe bewogen kan worden. Met een 80% match heb je veel tevredenheid en voldoening.

Marijke is intern in gesprek gegaan. Uiteindelijk is het resultaat dat zij weer werk verricht waaruit ze voldoening haalt. Ze krijgt energie van haar werk in plaats van dat het haar energie kost. Haar manager ziet duidelijke verandering. Ze denkt mee, heeft ideeën en toont initiatief.

Check regelmatig

Tevreden medewerkers op de juiste plek! Doe regelmatig de check:

 • Kijk goed naar je medewerkers. Zie je dat frustratie, cynisme, vluchtgedrag, weerstand of ziekteverzuim toeneemt? Zie je dat enthousiasme, vrolijkheid, ontspannenheid afneemt? Ga open in gesprek, zorg voor veiligheid en biedt professionele begeleiding.
 • Kunnen je medewerkers goed verwoorden wat hun talent, motivatie en behoeftes zijn? Zo nee, biedt ondersteuning zodat dit duidelijk wordt. Check dit minimaal een keer per jaar.
 • Check regelmatig wat de ambitie van je medewerkers zijn. Communiceer in welke richting de organisatie beweegt. Onderzoek samen of je medewerker nog op de juiste plek zit of dat er een andere meer passende plek aanwezig is.

 

Interesse om dieper in te gaan op dit onderwerp? Elkaar leren kennen om te bekijken waar ik jou mee kan helpen? Ik spreek graag met je af.

Graadmeter Geluk op je werk

Herken je dit? Langzaam verdwijnt het plezier in je werk. Daar waar je eerst vol enthousiasme begon, voel je je nu alleen maar gedemotiveerd. Je bent wel tevreden dat je werk hebt, maar of je nu ook echt gelukkig bent?

Werken wat enkel energie kost, kun je een periode volhouden. Wellicht wel een aantal jaar. Toch zit er een limiet aan. Je lichaam en/of je geest gaat protesteren. Zit je in deze situatie vraag jezelf dan serieus af wat de reden is dat je je geen werk gunt waar je wel lol in hebt.

Wat is de reden dat je je geen werk gunt waar je wel lol in hebt?

Natuurlijk gun jij jezelf werk waar je enorm gelukkig van wordt. Alleen is dit niet haalbaar, hoor ik je denken. Solliciteren kost veel tijd en die tijd heb jij niet. Je hebt nu veel zekerheden en ga je die nog wel terug vinden? Is het gras echt wel groener bij de buren? Misschien heb je stiekem ook wel twijfels over je kwaliteiten en of jij wel wat te bieden hebt. Heb je überhaupt wel zicht op wat je zou willen?

Wie zegt er trouwens dat je van werkgever moet veranderen? Ik roep je wel op om actie te ondernemen als je op een of meer van de volgende drie vragen een negatief antwoord geeft:

 • Haal jij veel voldoening uit je werk?
 • Heb jij het gevoel dat jij je kwaliteiten en talenten benut en inzet?
 • Weet jij wat je nodig hebt om lekker te kunnen werken?

Verandering is mogelijk en vaak dichterbij dan verwacht

Mijn ervaring is dat er veel verborgen leed is bij werknemers. Dit vind ik erg. Het is namelijk niet nodig om jezelf naar het werk te blijven slepen. Tevreden zijn met je werk en gelukkig zijn met je werk is te realiseren. Verandering is mogelijk en vaak dichterbij dan verwacht. Verandering begint altijd met beweging. Eerste stap is het maken van de keuze om te willen veranderen. Die moet jezelf maken. Onthoud dat je geen boom bent die gemaakt is om op dezelfde plek te blijven staan.

Om te weten hoe jij met plezier kunt werken, is het van belang om jezelf goed te kennen. Waar word jij door gedreven? Wat zijn jouw talenten, jouw kwaliteiten? Welke unieke kracht heb jij gekregen om in te zetten? Welke groei wil jij doormaken? Wat heb jij nodig om lekker in je werk te zitten? Als je dit weet, kun jij vanuit wie jij bent reageren op je omgeving. Vaak trappen we in de valkuil dat wij de omgeving leidend laten zijn. Doen we dat te vaak, is de kans groot dat we onszelf verliezen. Als dat gebeurt, wordt werken enkel omdat het moet. Een voorwaarde om te werken vanuit wie jij bent, is het goed doorgronden van jezelf.

Werk vanuit wie jij bent, trakteer je omgeving op jouw unieke kracht!

Wil jij graag gelukkig zijn met en in je werk? Vind jij het fijn om rustig naar jouw situatie te kijken en te inventariseren wat ik voor jou kan betekenen?  Neem contact met mij op. Ik maak graag tijd voor jou vrij.

 

Werk met plezier en voldoening