wil-andere-baan-maya-koerts-coaching

Ik wil stiekem ander werk

wil-andere-baan-maya-koerts-coachingIk wil stiekem ander werk

Circa vijf jaar geleden kwam er af en toe een stemmetje in mij dat zei: ik wil ander werk. Natuurlijk drukte ik dit stemmetje snel weg. Immers ik had een mooie baan. Zo had ik een vast contract met een goed salaris. Deze zekerheid vind ik fijn. Mijn collega’s waren leuk en het werk sloot aan bij datgene waar ik mij voor in wil zetten, namelijk mensen helpen op het gebied van werk. Dus waarom zou ik ander werk willen?

Helaas, het stemmetje ging steeds harder roepen en er kwam een strijd tussen mijn hoofd en lichaam/gevoel. Met alle negatieve gevolgen van dien. Herkenbaar?

Wat als je ander werk wil

Uit eigen ervaring weet ik hoe het is als je niet meer gelukkig bent in je werk. Als je niet meer met plezier naar je werk gaat. Bovendien coach ik veel mensen die deze situatie herkennen. Je moet daarbij denken aan het missen van essentiële zaken in je werk, zoals plezier, voldoening en een omgeving die bij je past. Kortom als je eerlijk naar je gevoel luistert dan weet je: ik wil ander werk.

Herken jij deze situatie of ken je mensen die dit herkennen? In deze blog geef ik tips wat je kunt doen. Natuurlijk kun je ontslag nemen, maar wat dan? Persoonlijk houd ik meer van zelf de regie hebben, waarbij ik werk aan realistische oplossingen die mij recht doen. De tips die ik geef passen binnen dit kader.

Op weg naar ander werk

De eerste stap is erkennen dat je ander werk wil. En ja, welke stappen zet je daarna. In jezelf gebeurt er van alles, waardoor het onoverzichtelijk wordt. Als het ware zie je door de bomen het bos niet meer. In mijn coaching hanteer ik een duidelijke koers, die succesvol is gebleken. Graag deel ik deze met jou.

 

Stap 1:  Onderzoeksfase vanuit jezelf

 • Onderzoek waarvoor jij gemotiveerd bent.
 • Formuleer duidelijk wat jouw kracht is en wat jouw talenten zijn.
 • Weet wat jij nodig hebt om lekker te kunnen werken.

 

Stap 2: Onderzoeksfase waarin je de arbeidsmarkt betrekt

 • Combineer de gegevens uit stap 1 met werk:
  • Kijk welke rol goed bij jou past.
  • Van welke werkinhoud krijg jij energie.
  • Wat voor soort bedrijven en/of sectoren passen binnen jouw profiel.
 • Kies maximaal vier werkopties die interessant voor jou zijn.
 • Noteer per optie wat je in huis hebt waardoor jij dit werk goed kunt verrichten en noteer datgene wat je nog mist, waarover je twijfelt en wat nog vraagtekens zijn.
 • Ga erop uit, zodat je antwoorden krijgt op je vragen en je weet welke investering jij eventueel nog moet doen.
 • Sluit deze fase af door te kiezen voor welk ander werk jij wil gaan.

 

Stap 3: Maak een effectieve strategie om je doel te verwezenlijken

 • Maak doelen en subdoelen.
 • Maak deze doelen specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden.
 • Zorg ervoor dat je strategie past bij wie jij bent en hoe de arbeidsmarkt in elkaar steekt.

 

Stap 4: Doen, doen, doen

 • Voer je plannen uit.
 • Kijk met een open blik.
 • Heb vertrouwen dat je doel verwezenlijkt wordt, namelijk vinden van ander werk.

Ja, ik wil ander werk

Als jij ander werk wil, kom in actie. Vooral als je weet dat je huidige werk niet meer de juiste plek is. Luister zowel naar je verstand als naar je gevoel. Begin met de eerste stap. Gedurende de weg bepaal je zelf wanneer en of je weg gaat bij je huidige werkgever. Inzichten kunnen ook leiden tot een gewenste verandering binnen je huidige werk of organisatie.

Wel raad ik je aan om de weg naar ander werk niet alleen te doen. Betrek anderen erbij. Hierdoor voorkom je dat je vastloopt of belangrijke informatie mist. Uiteraard kun je altijd contact met mij opnemen, zodat ik je kan helpen in dit proces. Mijn expertise zet ik graag voor je in.

 

Doe wat echt bij je past

Kies voor datgene waar jij enthousiast voor bent

Geniet van plezier en voldoening

Maya Koerts – Coaching en Loopbaanbegeleiding is gespecialiseerd om mensen en werk optimaal met elkaar te verbinden. Gevolg is werkplezier, voldoening en mooie resultaten!

voldoening in werk hebben

Vier tips om meer voldoening in je werk te krijgen

voldoening in werk hebben

voldoening in je werk hebben geeft energie en plezier.

Vier tips om meer voldoening in je werk te krijgen

 

In mijn coaching praktijk uiten mijn klanten regelmatig het verlangen om meer voldoening in hun werk te krijgen. Ik denk dat het voor ons allemaal erg belangrijk is om voldoening in ons werk te hebben.

Wat geeft voldoening in werk jou en mij? Met andere woorden waarom is het belangrijk om voldoening in ons werk te hebben. Als eerste geeft werk waarin we voldoening hebben ons veel plezier en energie. Dit zorgt ervoor dat we ons goed voelen en dat we gemotiveerd zijn om het beste uit onszelf te halen.

Ten tweede hebben we allemaal de behoefte dat we nodig zijn en dat we zinvol bezig zijn. Voldoening in je werk hebben zorgt ervoor dat je werk doet waar je achter staat en waar je in gelooft. Dit geeft energie en plezier.

Ik heb vier tips opgeschreven wat jou kan helpen bij het vinden van (meer) voldoening in je werk. Ben je echt op zoek naar meer voldoening in je werk, neem de tijd en de rust om met deze tips aan de slag te gaan. Creëer voor jezelf de ruimte en een goede setting zodat je echt bij jezelf naar binnen kunt gaan en de antwoorden kunt vinden. Heb je dit al gedaan, maar kom je niet verder. Oftewel je ervaart nog steeds geen voldoening in je werk. Dan is het een goed idee om contact op te nemen met een loopbaancoach zoals ik ben en je zal de antwoorden vinden.

Tip 1

Vraag jezelf af wat jij met je talenten kunt doen om anderen te inspireren en om daarmee deze wereld mooier te maken.

We voelen voldoening als we een wezenlijke bijdrage aan iets leveren. Als dat wat we doen impact heeft en bijdraagt aan verandering en verbetering. Jij bent uniek en dat heeft een reden. Jouw talenten zijn waardevol en nodig. Op welke manier zet jij deze in?

Talent krijgt pas waarde als je het benut.

 

Tip 2

Geef jezelf de rust en de ruimte om echt eens na te denken wat jij wilt bereiken. Wat raakt jou echt?

Is jouw thema bekend? Zie je dit thema terug in je werk. Dit hoeft niet groots en direct terug te zien zijn in je werk, maar het kan ook indirect gerelateerd zijn. Is het mogelijk dat jouw werk en thema elkaar raken? Zo ja, kijk welke stappen jij kunt zetten om dit te realiseren. Is het niet mogelijk? Ga met anderen in gesprek en kijk of ze wel mogelijkheden zien. Blijft het niet haalbaar, onderzoek op welke manier jij dit thema in je leven terug kunt laten komen.

Heb de moed om je hart en intuïtie te volgen. Op de een of andere manier weten die al ver van tevoren wat je echt wilt worden. Al het andere is van minder belang. (Steve Jobs)

 

Tip 3

Wat zou jij doen als je wist dat het niet kon mislukken?

Antwoord op deze vraag kan je helpen om te ontdekken wat jouw missie is. Je wordt niet gestoord door tegenwerpingen en belemmeringen. Fantaseer, schrijf het op, deel het met anderen. Ontdek wat de kern is. Wat geeft het jou als je daadwerkelijk vanuit deze kern gaat werken? Kom in beweging en ontdek op welke manier je dit kan verwezenlijken. Ga niet uit van aannames. Zet jezelf bij voorbaat al niet klem, door te denken dat het toch niet kan.

Droom groot, begin klein. Maar vooral begin! ( Simon Sinek)

 

Tip 4

Hoe ziet een geweldige dag er voor jou uit?

Meer voldoening in je werk krijgen, kun je ook voor elkaar krijgen door klein te denken. Wanneer kom jij vol enthousiasme en energie thuis van je werk? Schrijf op welke punten hieraan bijdragen. Wat kan jij doen om meer van deze geweldige dagen te krijgen. Maak er een actielijst van. Zorg ervoor dat deze actielijst wel realistisch en haalbaar is. Op deze manier laat je het niet aan toeval over, maar pak jij de regie.

Wacht niet op een gelegenheid. Zij komt niet, zij is er.

 

Tot slot

Meer voldoening in je werk wens ik je van harte toe. Uit ervaring weet ik wat voldoening in je werk je geeft en wat je mist als je het niet (meer) hebt. Uiteraard coach ik jou graag om meer voldoening in je werk te verkrijgen. Nieuwsgierig, geïnteresseerd, smaakt naar meer……. Ik ga graag met je in gesprek om te kijken naar de mogelijkheden. Klik hier voor mijn contactgegevens.

 

Doe wat echt bij je past

Kies voor datgene waar jij enthousiast voor bent

Geniet van plezier en voldoening

Maya Koerts – Coaching en Loopbaanbegeleiding is gespecialiseerd om mensen en werk optimaal met elkaar te verbinden. Gevolg is werkplezier, voldoening en mooie resultaten!

Stilstaan, ontdek wat het je zal geven. Koerts-coaching

Stilstaan, waarom? Hierom!

Stilstaan, ontdek wat het je zal geven. Koerts-coaching

Stilstaan, doe jij dit weleens…..

Circa 30 jaar geleden wist ik heel goed wat ik later wilde worden, namelijk psycholoog. Via een tv programma had ik gezien en ervaren wat dit beroep inhoud en het liet mij niet meer los. Helaas strandde ik in 5 VWO. Geen VWO, geen universiteit, dus vaarwel psychologie. Deze conclusie was snel getrokken.

Maar wat dan? Welke opleiding zou ik dan gaan volgen. Wat interesseert mij nog meer? Wat past bij mij? Samen met mijn decaan ben ik op zoek gegaan. Ik nam de tijd om stil te staan en om niet meteen door te hollen. Een mooie optie is eruit gekomen: Academie Mens en Arbeid.

Na mijn studie ben ik vol enthousiasme aan het werk gegaan in deze richting. Ook in de praktijk bleek dit een hele goede keuze te zijn geweest. In mijn werk leerde ik steeds meer. Mijn ontwikkeling stond niet stil, nee, integendeel. Met andere woorden ik had het mooi voor elkaar. Immers, ik had werk wat mij aanspreekt en ik kon mijzelf verder ontwikkelen. Dus stilstaan kwam niet meer in mij op. Waarom zou ik stilstaan als ik lekker door kon gaan?

Waarom ik beter wel had kunnen stilstaan

Ik was enkel nog gefocust op werken. Hierdoor was ik niet meer bezig met de vragen omtrent wie ik ben en waarvoor ik mij wil inzetten. Gevolg was dat het werk meer ging lijken op routine. Echt nieuwsgierig was ik niet meer. Kritische vragen stellen of mijzelf uitdagen verdween naar de achtergrond. Langzaamaan kwam er een onverschillige houding wat werk betreft. Ter verduidelijking: de tevredenheid van mijn werkgever werd mijn graadmeter. Conclusie: echte betrokkenheid was er niet meer.

In eerste instantie had ik zelf  helemaal niet door dat ik niet meer echt betrokken was. Want ik deed toch waarvoor ik aangenomen was? Zo haalde ik keurig mijn doelstellingen. Uiteraard vond ik het werk wel saai worden, maar gelukkig had ik leuke collega’s en was het gezellig.

Echter mijn ogen werden geopend toen ik een nieuwe manager kreeg. Hij begon mij te prikkelen met grensverleggende vragen. Hij daagde mij uit om uit mijn comfort-zone te stappen. Ik werd ervan bewust dat ik ingedut was. Als het ware werd ik wakker geschud. Vervolgens lag de keuze bij mij: op welke manier wil ik betrokken zijn?

Wat stilstaan oplevert

Terugvinden van echte betrokkenheid is een proces. Ik herinnerde mij wat het mij opgeleverd heeft toen ik de tijd nam om na te denken wie ik ben, wat ik wil en wat ik kan. Dus ik gaf mijzelf weer de tijd om stil te staan. Echter niet om passief te zijn, maar juist om actief op zoek te gaan welke richting ik op wilde gaan.

En ja, stilstaan geeft:

 • Energie
 • Motivatie
 • Nieuwe inzichten
 • Vertrouwen
 • Lef om in actie te komen.

Het is goed om stil te staan als je dreigt vast te lopen of al vastgelopen bent. Nog beter is het om regelmatig stil te staan, zodat je je betrokkenheid, motivatie en plezier niet verliest!

Voor mij persoonlijk hebben de periodes van stilstaan veel betekend. Hierdoor ben ik toch psychologie gaan studeren en heb ik mijn eigen bedrijf opgericht. Het is bijzonder om te zien dat mijn passie uit de tienerjaren zo’n mooie diepgang geeft binnen mijn bedrijf. Wat zal de volgende stilstaan mij brengen?

Wanneer ga jij stilstaan?

Benieuwd wat stilstaan voor jou kan betekenen? Ik ondersteun je graag! Zet de eerste stap en ga een kop thee of koffie met mij drinken.

 

Doe wat echt bij je past

Kies voor datgene waar jij enthousiast voor bent

Geniet van plezier en voldoening

Maya Koerts – Coaching en Loopbaanbegeleiding is gespecialiseerd om mensen en werk optimaal met elkaar te verbinden. Gevolg is werkplezier, voldoening en mooie resultaten!

 

gemotiveerde-medewerkers-koerts-coaching

Gemotiveerde medewerkers?! Hoe behoud en verhoog je de motivatie.

motivatie-medewerkers-koerts-coaching

Hoe houd je gemotiveerde medewerkers?

Iedere organisatie wil gemotiveerde medewerkers. Gemotiveerde medewerkers zijn immers betrokken, presteren beter en laten zich positief uit over het werk. Dus welke invloed heb je als organisatie om ervoor te zorgen dat je medewerkers gemotiveerd blijven?

Tom werkt bij een middelgroot adviesbureau. Hij werkt hier circa 15 jaar als adviseur. Tom is goed in zijn vak. Hij wordt gezien als een geroutineerde collega en in zijn team wordt hij gewaardeerd. Totdat het bedrijf een aantal maanden geleden zelfsturende teams heeft ingevoerd. Vanaf dat moment mist Ella, de manager van Tom, pit en inzet bij Tom. Als voorbeeld verwacht ze een prominente rol van hem binnen zijn team. Echter Tom pakt deze rol niet op. Wat is hiervan de reden? Ella begint te twijfelen aan de motivatie van Tom.

Hoe kun je zien of je medewerkers nog gemotiveerd zijn?

Dit is een interessante vraag. Want hoe kun je zien of je medewerkers nog gemotiveerd zijn? Vaak merken we het pas als er hele duidelijke signalen afgegeven worden. Voorbeelden hiervan zijn onverschilligheid, gelatenheid en cynisme. Laat je dit vervolgens door sudderen dan is de kans groot dat het gehele team hierin meegetrokken wordt. Bovendien neemt de kans op conflict en/of ziekteverzuim toe. Daarom onderneem actie als je deze tekenen ziet.

Echter het is goed om meteen actie te ondernemen als motivatie aan het afnemen is. Zo kom ik regelmatig weinig tot geen gemotiveerde medewerkers tegen, die niet opgemerkt worden binnen hun organisatie. Bijvoorbeeld medewerkers die uit zichzelf geen stap extra zetten, medewerkers die niet meedenken en waarbij eigen belang belangrijker is dan teambelang.

Wees ook extra alert op medewerkers die lang in dezelfde functie werken bij dezelfde organisatie. Zij kunnen ongemerkt last krijgen van verminderde motivatie doordat werken routine is geworden. Gevolg is dat je medewerker niet meer bewust is van wat hij doet en waarom hij het doet. Daardoor kan hij de neiging hebben om zijn tijd te verdoen en om zichzelf niet meer uit te dagen.

Dus:                                                                                  

 • Ken je medewerkers
 • Maak regelmatig echt contact met je medewerkers
 • Komen je verwachtingen niet uit. Kijk waardoor het komt: is er sprake van verminderde motivatie?

Hoe je motivatie kunt verhogen

 • Ga open dialoog aan. Luister naar je medewerker.
 • Geef zinvolle keuzemogelijkheden, dat versterkt de autonomie van de medewerker.
 • Laat je medewerkers hun intrinsieke motivatie ontdekken.
 • Biedt ondersteuning voor persoonlijke ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden.
 • Geef complimenten en waardering.

Veel medewerkers zijn minder gemotiveerd als ze niet hun kwaliteiten en talenten volledig kunnen benutten of als ze werk doen wat net te hoog gegrepen ligt. Geef je medewerkers de regie over hun loopbaan. Vervolgens geef ze de mogelijkheid om uit te zoeken waarvoor en waardoor ze in beweging komen. En om te ontdekken hoe ze optimaal gebruik kunnen maken van hun talenten. Hierdoor neemt betrokkenheid en zelfvertrouwen toe. Bovendien wordt de blik gericht op ontwikkeling en vooruitgang. Ten slotte wordt de negatieve spiraal van passiviteit doorbroken.

Terug naar Tom

Ik ga open met Tom in gesprek. Als eerste bespreken we hoe hij zijn werk ervaart. Vervolgens staan we stil bij wat zijn manager tegen Tom gezegd heeft. Hoe staat hij er zelf in? Hij geeft aan dat hij zijn werk goed wil uitvoeren. Goed zijn werk verrichten betekent voor hem taakstellingen behalen. Het is wennen voor Tom om echt naar zichzelf te kijken, omdat hij het zicht is kwijtgeraakt op wie hij is en wat hij wil. Het was zowel een pijnlijk als een mooi moment toen hij zich hiervan bewust werd.

Tom voelt het verschil met hoe hij nu zijn werk doet en hoe hij zijn werk kan doen. Dit smaakt naar meer, waardoor hij de kans met beide handen aanpakt om uit te zoeken hoe hij weer vol motivatie en enthousiasme zijn werk kan doen.

Traject

In een overzichtelijk traject van vijf gesprekken heeft Tom veel mooie inzichten opgedaan. Als eerste is hij zich ervan bewust waardoor en waarvoor hij in beweging komt. Ten tweede heeft hij goed zicht op wie hij is en waar zijn kracht ligt. Met als gevolg dat hij veel energie krijgt. Zo ontdekt hij dat hij beschikt over veel en nauwkeurige kennis, met als gevolg dat zijn adviezen goed onderbouwd zijn en kloppen. Tevens is zijn kracht dat hij mensen goed aanvoelt. Zo is hij sterk in het creëren van een klimaat van samenwerking. Ten slotte ziet hij hoe hij deze talenten optimaal in kan zetten, waardoor zijn motivatie toeneemt.

Hoe kan het team nog meer plezier hebben van zijn kracht? Hoe kan hij nog meer plezier krijgen in zijn werk? Bij deze vragen hebben we uitgebreid stil gestaan. Rol waarin hij de inhoudelijke expert van het team is, motiveert hem. Hij is vakinhoudelijk en communicatief erg sterk. Bovendien is hij vriendelijk en behulpzaam. Collega’s zullen hierdoor geen moeite hebben om zaken van hem aan te nemen. Kort samengevat komen inhoudelijke moeilijke vraagstukken bij hem terecht en hij zorgt ervoor dat het kennisniveau van zijn collega’s op peil blijft.

Resultaat

Bij de eindevaluatie gaven zowel Tom als zijn manager aan dat ze een duidelijke verandering bij Tom zien. Zo is zijn betrokkenheid en motivatie zichtbaar toegenomen. Tom geeft aan dat hij nu pas merkt hoeveel werkplezier hij de afgelopen jaren gemist heeft. Hij is blij dat hij het weer gevonden heeft. Ella, zijn manager, is zeer tevreden met de actieve rol die Tom in het zelfsturende team heeft ingenomen.

Meer gemotiveerde medewerkers?

Ook benieuwd wat ik voor jou en je medewerkers kan betekenen? Neem contact met mij op en ik kom graag met je in gesprek. Klik hier voor mijn gegevens.

 

Doe wat echt bij je past

Kies voor datgene waar jij enthousiast voor bent

Geniet van plezier en voldoening

Maya Koerts – Coaching en Loopbaanbegeleiding is gespecialiseerd om mensen en werk optimaal met elkaar te verbinden. Gevolg is werkplezier, voldoening en mooie resultaten!

 

 

plezier-in-je-werk-maya-koerts.jpg

Hoeveel plezier heb jij in je werk?

plezier-in-je-werk-maya-koerts.jpg

werk met plezier

Plezier in je werk

Plezier, onbeschaamd lachen, je ontspannen voelen. Ik vind dat erg fijn. Sterker nog, ik denk dat we het allemaal prettig vinden en zelfs nodig hebben. Zoals plezier maken met je partner, kinderen en vrienden. Ten slotte is het heerlijk om zo je tijd te besteden. Echter hoe zit het met je plezier in je werk. Wanneer ben jij voor het laatst echt enthousiast geweest? Waar was dat over? Bovendien was je er zo vol van dat je het enthousiast aan anderen vertelde.

Plezier in je werk geeft voldoening

Werken is veel meer dan zorgen voor een goed inkomen. Zo zorgt werk er ook voor:

 • dat je voldoening ervaart
 • dat je waarde toevoegt
 • dat je van nut bent
 • dat je je ontwikkelt.

Veel medewerkers geven aan dat ze bovengenoemde aspecten belangrijk vinden. En terecht. Want werk doen waar je voor gewaardeerd wordt en wat nodig is, voorziet in onze behoefte dat we er toe doen en erbij horen.

Kortom het is mooi om werk te verrichten waar je veel voldoening van krijgt, waar je veel plezier van hebt. Dit is zeker mogelijk. Helaas is het niet een automatisch gevolg van werken.

Wat kun jij doen om meer plezier in je werk te krijgen?

Als eerste is het van belang om jezelf goed te kennen:

 • Wie ben je?
 • Wat zijn jouw talenten?
 • Waar krijg jij energie van?
 • Wat is jouw drive om in beweging te komen?
 • Wat heb jij nodig om lekker in je werk te zitten?

Als je dit kader helder hebt, heb je inzicht welke match jij hebt met jouw huidige werkplek. Waar is er winst te behalen zodat werkplezier toeneemt? Onderzoek welke invloed jij hebt om dit te bereiken.

Ten tweede is het goed om actie te ondernemen. Weet dat er meer mogelijk is dan je denkt. Voorwaarde is dat je in beweging komt. Is het niet helder welke actie jij kan ondernemen? Een mogelijk eerste stap is bij je manager aangeven dat je een positieve beweging wilt maken in je werk. Managers waarderen het als medewerkers verantwoordelijkheid nemen voor hun situatie en stimuleren graag dat hun medewerkers plezier hebben in hun werk.

Heb je al geprobeerd om meer plezier in je werk te krijgen? Is het resultaat desondanks nog niet bevredigend genoeg? Contact zoeken met een loopbaancoach kan veel opleveren.

Uit de praktijk

Aanleiding

Ik ben in gesprek met Vera. Zij geeft aan dat haar organisatie gaat reorganiseren. Ze hoeft niet bang te zijn om haar werk te verliezen. Gelukkig vallen er geen gedwongen ontslagen. Toch ervaart ze stress omdat haar werk inhoudelijk gaat veranderen. Hierdoor moet ze keuzes maken. Ze heeft echter geen idee welke keuze nu goed voor haar is. Bovendien heeft ze twijfels. Kan ze het wel? Wat wil ze eigenlijk? Kortom ze voelt zich onzeker.

Aanpak

We besluiten om een traject aan te gaan van zes gesprekken, waarin ze inzicht krijgt in haar talenten en in haar intrinsieke motivatie. Ze ontdekt dat onze gesprekken haar rust en focus geeft. Ze ziet welke kaders en voorwaarden voor haar belangrijk zijn. Het geeft haar vertrouwen dat ze keuzes kan maken die bij haar passen. Die ervoor zorgen dat ze plezier in het werken behoudt.

We staan stil bij hoe ze in het dagelijkse leven omgaat met keuzes maken. Het blijkt lastig te zijn. Grenzen stellen en nee durven zeggen zijn thema’s die een rol spelen. Geleerde in de praktijk brengen is essentieel om vooruit te komen. Er is aandacht hoe Vera meer in haar kracht komt te staan. Tijdens het traject zie ik Vera grote stappen vooruit maken. Tussen de gesprekken door onderneemt ze effectieve acties waardoor ze zelf de regie neemt.

Resultaat

Vera geeft bij de evaluatie aan dat ze met vertrouwen naar de toekomst kijkt. De reorganisatie geeft haar geen slapeloze nachten meer. Ze is blij dat ze weet wanneer ze echt plezier in haar werk heeft. Ze vindt het fijn dat ze in staat is om werkplezier te behouden. Vera merkt dat ze zelfverzekerder is geworden. Het bevalt haar goed om te handelen vanuit haar talenten en passie.

Samenvattend

Hoe mooi is het als werk net zo aanvoelt als thuis?! Dus wil jij meer plezier hebben in je werk? Neem contact met mij op. Onder het genot van een kop koffie of thee ga ik graag met je in gesprek. Klik hier voor mijn gegevens.

 

Doe wat echt bij je past

Kies voor datgene waar jij enthousiast voor bent

Geniet van plezier en voldoening

Maya Koerts – Coaching en Loopbaanbegeleiding is gespecialiseerd om mensen en werk optimaal met elkaar te verbinden. Gevolg is werkplezier, voldoening en mooie resultaten!

Duurzame inzetbaarheid, wat doe jij hier concreet mee?

Duurzame inzetbaarheid is belangrijk voor organisaties en wordt steeds belangrijker. Immers mensen moeten steeds langer doorwerken, werkinhoud verandert regelmatig door technologische ontwikkelingen en organisaties worden platter waardoor doorgroeien naar managementfuncties minder vanzelfsprekend is.

Bevorderen duurzame inzetbaarheid

Wat doe jij of jouw organisatie concreet op het gebied van duurzame inzetbaarheid? Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers goed inzetbaar blijven? In hoeverre heb je hierover nagedacht en er beleid op gemaakt? Vanuit drie invalshoeken kun je duurzame inzetbaarheid bevorderen. Deze zijn:
– Loopbaanbeleid
– Arbeidsomstandigheden
– Arbeidsvoorwaarden

Actief loopbaanbeleid toepassen

Als loopbaancoach ga ik specifieker in op loopbaanbeleid. Loopbaanbeleid heeft als doel om de juiste mensen binnen te halen én te houden. Door loopbaanbeleid actief toe te passen in de organisatie zorg je voor werknemers die bewust omgaan met hun kwaliteiten, hun motivatie en hun ontwikkeling. Het zorgt voor flexibiliteit. Met flexibele werknemers kun je effectief inspelen op de veranderingen in de markt.

Een quote van een klant weet mooi te verwoorden wat een dagsessie haar opgeleverd heeft:

Door kritisch te kijken naar wie ik ben en wat ik kan, heb ik talenten ontdekt waarvan ik mij niet bewust was. Veel energie en inspiratie heb ik gekregen. Ik ben concreet aan het bekijken op welke manier zowel ik als mijn organisatie hier winst uit kan halen.”

Effect

Loopbaanbeleid bewust toepassen houdt in dat het normaal is dat werknemers regelmatig stil staan bij wie ze zijn, wat ze willen en wat ze kunnen. Als organisatie levert dit je veel op:

– Prestaties en tevredenheid nemen toe.
– Je stimuleert je werknemers om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun loopbaan.
– Motivatie en betrokkenheid wordt vergroot.
– Preventieve interventie zorgt ervoor dat je problemen kunt voorkomen.

 

Wanneer hebben jouw werknemers voor het laatst echt stil gestaan bij wie ze zijn, wat ze willen en kunnen?

 

Een loopbaancoach betrekken bij dit proces zorgt voor effectiviteit en efficiency. Het draait niet enkel om bewustwording, maar zeker om toepassing. Uitgangspunt is gezamenlijk voordeel voor zowel de organisatie als de individuele werknemer.

Uit de praktijk

Ik coach regelmatig werknemers waarbij er echt stil gestaan wordt bij wie ze zijn, wat ze kunnen, willen en nodig hebben. Hoe is de huidige situatie en hoe verhoudt die zich met wie zij zijn. Waar is verandering gewenst, waar ligt er onbenut potentieel, welke mogelijkheden zijn er? Als dit helder in kaart is gebracht, kunnen er goede keuzes gemaakt worden. Vervolgens ondersteun ik mijn klanten zodat doelen gerealiseerd worden.

Het is voor mij heel inspirerend om te zien wat het effect is van een relatief voordelige interventie. Hoewel de vraagstukken divers zijn, zie ik telkens een toename van motivatie, opdoen van nieuwe inzichten en veel energie om in beweging te komen en te zijn. Inspirerende stappen worden er gezet. Hoe mooi is het als mensen zich ontwikkelen en mogelijkheden zien. Dit is een positieve spiraal voor de werknemer, het gehele team en de organisatie.

 

Duurzame inzetbaarheid, doe er je voordeel mee! Ik zet mijn expertise graag voor jou en jouw organisatie in. Klik hier voor mijn contactgegevens

Medewerkers tevreden op de juiste plek!

Op het eerste gezicht is het een perfect plaatje: mooi bedrijf waar hard gewerkt wordt, klanten worden professioneel en naar alle tevredenheid bediend. Medewerkers hebben het naar hun zin, onderling is het gezellig en de resultaten zijn goed.

Kijk verder dan de oppervlakte

Ik zie veel van deze perfecte plaatjes. Maar hoe zit het als je dieper kijkt. Is iedereen wel echt gelukkig in zijn werk? Zit iedereen tevreden op de juiste plek? Ik merk steeds meer dat er veel werknemers zijn die diep vanbinnen niet zo happy zijn met hun werk. Natuurlijk gaan zij dat niet uiten en vooral niet rondbazuinen. Iedereen is maar wat blij dat hij of zij werk heeft. Werk hebben is belangrijk. Echter is het voor iedereen niet veel beter als er gewerkt wordt vanuit motivatie en talenten? Wat gebeurt er als er onder de oppervlakte steeds meer wrijving ontstaat? Wordt dit niet adequaat opgepakt, zijn burn-out, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en/of conflict de mogelijke consequenties.

Sta stil en geniet van vooruitgang

Maak er een gewoonte van om je medewerkers echt te zien. Ga in gesprek, weet welk talent iedereen heeft, weet waar de behoeftes liggen, maak complimenten en geef feedback. Op deze manier creëer je niet alleen betrokkenheid, maar zie je ook sneller als er zaken onder de oppervlakte spelen.

Onlangs heb ik een coachtraject afgerond waarin medewerker Marijke aangaf niet meer te weten wat ze op haar huidige werk deed. Waarom ging ze ’s ochtends naar het werk? Het enige wat haar nog motiveerde was inkomsten genereren. Aan de buitenkant zag het er mooi uit: ze functioneerde goed, behaalde prestaties en had goed contact met collega’s. Van binnen ging ze steeds een stukje meer dood. Dit uitte zich in moeheid, futloosheid en onverschilligheid. Gelukkig gaf zij zelf aan dat er verandering moest komen. Wat als Marijke dat niet had gedaan? Wat als haar manager ook geen actie had ondernomen?

In essentie wil jij als werkgever hetzelfde als jouw medewerkers. Werk dat energie en voldoening geeft. Mooie resultaten neerzetten en doelen behalen is het resultaat. Je onderneming is in ontwikkeling én je medewerkers ontwikkelen zich.

Geniet van vooruitgang door stil te staan en helder te hebben wat de motivatie, behoeftes en talenten zijn van je medewerkers.

Is de ambitie, unieke kracht en behoeftes bekend van je medewerkers?

Om gedreven medewerkers te hebben, is het van belang dat ze werk verrichten dat echt bij ze past. Beginpunt is dat je medewerkers zichzelf goed kennen. Vervolgens is het van belang dat ze goed kunnen overbrengen wat ze te bieden hebben, waarvoor ze hun talenten in willen zetten en wat ze nodig hebben om lekker in het werk te zitten. Mijn ervaring is dat het moeilijk is om het antwoord op deze vragen goed in kaart te brengen. Onwetendheid en/of onzekerheid spelen zeker een rol.

In het coachtraject met Marijke werd veel duidelijk toen ze inzicht kreeg in haar intrinsieke motivatie en behoeftes. Het werd voor haar duidelijk welke talenten zij bezit en hoe zij deze krachtig in kan zetten. Zij zag weer mogelijkheden waar ze enthousiast van werd. Veel energie kreeg zij hierdoor.

Zet de juiste persoon op de juiste plek en geniet van successen

Als je medewerkers weten wanneer zij in hun kracht staan en jij weet wat de organisatie nodig heeft, kan er naar elkaar toe bewogen worden. Welke behoeftes heeft de organisatie? Hoe passen de medewerkers hierin? Uiteraard is een 100% match meestal niet realistisch. Beide partijen kunnen kijken hoe er naar elkaar toe bewogen kan worden. Met een 80% match heb je veel tevredenheid en voldoening.

Marijke is intern in gesprek gegaan. Uiteindelijk is het resultaat dat zij weer werk verricht waaruit ze voldoening haalt. Ze krijgt energie van haar werk in plaats van dat het haar energie kost. Haar manager ziet duidelijke verandering. Ze denkt mee, heeft ideeën en toont initiatief.

Check regelmatig

Tevreden medewerkers op de juiste plek! Doe regelmatig de check:

 • Kijk goed naar je medewerkers. Zie je dat frustratie, cynisme, vluchtgedrag, weerstand of ziekteverzuim toeneemt? Zie je dat enthousiasme, vrolijkheid, ontspannenheid afneemt? Ga open in gesprek, zorg voor veiligheid en biedt professionele begeleiding.
 • Kunnen je medewerkers goed verwoorden wat hun talent, motivatie en behoeftes zijn? Zo nee, biedt ondersteuning zodat dit duidelijk wordt. Check dit minimaal een keer per jaar.
 • Check regelmatig wat de ambitie van je medewerkers zijn. Communiceer in welke richting de organisatie beweegt. Onderzoek samen of je medewerker nog op de juiste plek zit of dat er een andere meer passende plek aanwezig is.

 

Interesse om dieper in te gaan op dit onderwerp? Elkaar leren kennen om te bekijken waar ik jou mee kan helpen? Ik spreek graag met je af.

Graadmeter Geluk op je werk

Herken je dit? Langzaam verdwijnt het plezier in je werk. Daar waar je eerst vol enthousiasme begon, voel je je nu alleen maar gedemotiveerd. Je bent wel tevreden dat je werk hebt, maar of je nu ook echt gelukkig bent?

Werken wat enkel energie kost, kun je een periode volhouden. Wellicht wel een aantal jaar. Toch zit er een limiet aan. Je lichaam en/of je geest gaat protesteren. Zit je in deze situatie vraag jezelf dan serieus af wat de reden is dat je je geen werk gunt waar je wel lol in hebt.

Wat is de reden dat je je geen werk gunt waar je wel lol in hebt?

Natuurlijk gun jij jezelf werk waar je enorm gelukkig van wordt. Alleen is dit niet haalbaar, hoor ik je denken. Solliciteren kost veel tijd en die tijd heb jij niet. Je hebt nu veel zekerheden en ga je die nog wel terug vinden? Is het gras echt wel groener bij de buren? Misschien heb je stiekem ook wel twijfels over je kwaliteiten en of jij wel wat te bieden hebt. Heb je überhaupt wel zicht op wat je zou willen?

Wie zegt er trouwens dat je van werkgever moet veranderen? Ik roep je wel op om actie te ondernemen als je op een of meer van de volgende drie vragen een negatief antwoord geeft:

 • Haal jij veel voldoening uit je werk?
 • Heb jij het gevoel dat jij je kwaliteiten en talenten benut en inzet?
 • Weet jij wat je nodig hebt om lekker te kunnen werken?

Verandering is mogelijk en vaak dichterbij dan verwacht

Mijn ervaring is dat er veel verborgen leed is bij werknemers. Dit vind ik erg. Het is namelijk niet nodig om jezelf naar het werk te blijven slepen. Tevreden zijn met je werk en gelukkig zijn met je werk is te realiseren. Verandering is mogelijk en vaak dichterbij dan verwacht. Verandering begint altijd met beweging. Eerste stap is het maken van de keuze om te willen veranderen. Die moet jezelf maken. Onthoud dat je geen boom bent die gemaakt is om op dezelfde plek te blijven staan.

Om te weten hoe jij met plezier kunt werken, is het van belang om jezelf goed te kennen. Waar word jij door gedreven? Wat zijn jouw talenten, jouw kwaliteiten? Welke unieke kracht heb jij gekregen om in te zetten? Welke groei wil jij doormaken? Wat heb jij nodig om lekker in je werk te zitten? Als je dit weet, kun jij vanuit wie jij bent reageren op je omgeving. Vaak trappen we in de valkuil dat wij de omgeving leidend laten zijn. Doen we dat te vaak, is de kans groot dat we onszelf verliezen. Als dat gebeurt, wordt werken enkel omdat het moet. Een voorwaarde om te werken vanuit wie jij bent, is het goed doorgronden van jezelf.

Werk vanuit wie jij bent, trakteer je omgeving op jouw unieke kracht!

Wil jij graag gelukkig zijn met en in je werk? Vind jij het fijn om rustig naar jouw situatie te kijken en te inventariseren wat ik voor jou kan betekenen?  Neem contact met mij op. Ik maak graag tijd voor jou vrij.

 

Werk met plezier en voldoening

Stop, stap niet meteen in de actiemodus!

Marga werkt bij een commerciële, zakelijke dienstverlener als binnendienstmedewerker. Het begint bij haar te kriebelen. De functie voert ze nu al zeven jaar uit. Het is tijd voor iets anders. Ze weet het al helemaal. Ze wil intern overstappen naar de functie van accountmanager. Haar manager, Rimco, waardeert haar zeer en wil haar graag tegemoet komen. Ze spreken af dat Marga een Hbo-opleiding gaat volgen. Intern wordt ze ingewerkt voor de nieuwe functie.

 

Monique is de dupe van een reorganisatie. Ze ligt eruit na zestien jaar dienstverband. Geen probleem. Ze stuurt een heleboel sollicitatiebrieven. Binnenkort heeft ze zo weer een andere baan.

 

Hoe herkenbaar is de handelingswijze in bovengenoemde casussen. Er is een aanleiding en al vrij snel wordt er tot actie overgegaan. Het is fijn om een doel te behalen, om verder te komen. En ja, daar hebben we actie voor nodig. Immers zonder actie geen vooruitgang. Of toch niet?

Voor het behalen van een doel is er meer nodig dan enkel actie. Het lijkt tegenstrijdig, maar je bent eerder bij je doel als je niet meteen in de actiemodus schiet.

 

Je bent eerder bij je doel als je niet meteen actie onderneemt

 

Aanleiding om in beweging te (moeten) komen wordt vaak gekenmerkt door onrust, verwarring, verstoring.  Over het algemeen houden we daar niet van. Dus daar moeten we zo snel mogelijk vanaf. Heel verleidelijk is het om meteen actie te gaan ondernemen. Soms pakt dat goed uit. Helaas geldt dat voor de meerderheid niet.

Actie ondernemen zonder een gedegen onderzoek kan voor veel problemen zorgen. Mensen kunnen last krijgen van onzekerheid. Er komen twijfels of ze wel op de goede weg zitten, of het doel wel te realiseren is. Doorzetten en volhouden is moeilijk als er geen vertrouwen meer is. Als je zelf geen vertrouwen meer hebt, hoe kun je anderen dan nog meenemen in je plannen?

Een ander probleem is het ontbreken van een duidelijk en/of juist plan. Zonder een juist, duidelijk plan is het moeilijk, zo niet onmogelijk om effectieve acties in te zetten. Als je met hagel schiet, is het moeilijk om te raken. Het is veel effectiever om met scherp te schieten. Hoe kun je met scherp schieten? Daarvoor is het noodzakelijk om keuzes te maken. Baken je doel af. Om die keuzes te kunnen maken, is onderzoek nodig. Onderzoek is ook nodig om ervoor te zorgen dat je plan correct is. Wat wil je? Wie ben je? Wat kan je? Wat verwacht je? Zijn die verwachtingen realistisch? Hoe ziet de wereld eruit? Wat wordt er gevraagd? Waar zitten de mogelijkheden?

 

Zonder gedegen onderzoek schiet je met hagel en komt onzekerheid om de hoek kijken

 

Niet meteen actie ondernemen, maar eerst onderzoeken lijkt een kostbaar, tijdrovend traject. Het lijkt alleen maar te kosten: geld, tijd, energie. Echter onderaan de streep ben je minder kwijt als je op deze manier te werk gaat.

Schematisch ziet het er zo uit:

Aanleiding  →   Onderzoek  →  Plan   →   Actie

 

Een doel realiseren gaat vaak niet over rozen. De weg is hobbelig, met mooie uitzichten en diepe kuilen. Er is wind mee en wind tegen. Op de makkelijke stukken is het eenvoudig om vooruit te gaan. Echter, om je doel te behalen moet je ook door de moeilijke stukken heen. Als je de situatie van te voren goed verkend hebt, blijf je erin geloven en kun je doorzetten en volhouden. Tegenslagen zijn niet fijn maar wel te doorstaan.

 

Investeer in onderzoeksfase en behaal je doel effectief en efficiënt

 

Terug naar de praktijk

Marga en Rimco

Binnen een half jaar beginnen de eerste barsten te komen. Marga twijfelt of ze de adviseursfunctie echt leuk vindt. Rimco heeft al zoveel geïnvesteerd waardoor alles terug draaien geen optie voor hem is. Echter, Marga dreigt uit te vallen door de stressvolle nieuwe functie. Ook is de opleiding die ze erbij doet erg zwaar. De situatie begint onhoudbaar te worden.

Met Marga en Rimco kom ik in gesprek als ze hartstikke vast zitten in het proces. Ik spreek met hen af om terug te gaan naar de onderzoeksfase. Zelf hebben ze het idee dat ze van te voren goed nagedacht hebben waar ze aan zijn begonnen. Na wat kritische vragen gesteld te hebben, zien ze het nut van teruggaan naar de onderzoeksfase in. Voor een stevig fundament is het belangrijk dat het onderzoek secuur en grondig verricht wordt.

Met Marga onderzoeken wij wie zij is, waar haar talenten en drijfveren zitten. Welke competenties passen bij haar? Waar zit haar uitdaging? Waarin wil zij zich ontwikkelen? Waar wil zij naar toe? Wat verwacht zij? Zijn haar verwachtingen realistisch?

 Na deze onderzoeksfase is geconcludeerd dat de functie van accountmanager een mooie vervolgstap is in de carrière van Marga. De combinatie van verandering van werk en een opleiding volgen is geen goede keuze geweest. Marga heeft of al haar energie nodig voor de Hbo-opleiding of voor het eigen maken van de nieuwe functie. Gekozen is om eerst de Hbo-opleiding af te ronden. Marga gaat weer werken als binnendienstmedewerker. Dit is voor Marga en Rimco een prima oplossing.

 

Monique

En Monique? Heeft zij al een andere baan? Monique begint steeds onzekerder te worden. Ze begint zich steeds meer af te vragen waarom zij nog geen werk gevonden heeft. Zij is niet kieskeurig, heeft geen eisen. Ze gaat zich steeds meer afvragen of het aan haar ligt. Is ze wel goed genoeg?

Solliciteren zonder erin te geloven is zinloos. Het beste is om tijdelijk geen sollicitaties te verrichten. Effectief is om uit te zoeken wat jouw unieke bijdrage is. Wat is jouw kracht? In welke omgeving kom jij het beste tot je recht? Wanneer ben jij super enthousiast voor een baan?

Met Monique ben ik op zoek gegaan naar deze antwoorden. Een persoonlijk profiel hebben we opgesteld. Aan de hand hiervan hebben we effectieve acties geformuleerd. De instelling van Monique is veranderd. Ze weet wat ze de ander te bieden heeft. Ze weet binnen welke kaders ze moet zoeken naar haar nieuwe baan. Ze weet welke acties leiden naar haar nieuwe werk. Haar enthousiasme straalt in alles door. Monique ziet mogelijkheden die ze eerst niet zag. Het is hard werken om een nieuwe baan te vinden, maar uiteindelijk is het gelukt.

 

Is er aanleiding om actie te ondernemen?

Door mijn ervaringen waarvan ik hierboven wat met je gedeeld heb, kan ik zeggen dat onderzoek vooraf echt nodig is.

Ga dus eerst de onderzoeksfase in, zodat je het juiste doel effectief kunt behalen. Graag ga ik met je in gesprek om te bekijken wat ik voor jou kan betekenen.

 

 

Vanuit welke motivatie neem jij personele beslissingen?

Bij bedrijf Vuspo komt een nieuwe functie vrij. Deze functie is manager van een nieuw op te zetten afdeling. Daan, die al 15 jaar werkt bij Vuspo als medewerker marketing & communicatie, ziet deze functie zitten. Hij wil graag de nieuwe manager worden. Er is een open sollicitatiebrief van Jasper binnengekomen. Jasper is 3 jaar geleden afgestudeerd aan de universiteit bedrijfskunde. Hij werkt nu elders als manager. Lastige kwestie: gaan we voor interne doorgroei of voor een vreemde eend in de bijt met veel kennis en ervaring?

Personele beslissingen, waardoor laat jij je leiden?

Je hebt een mooi bedrijf en/of je geeft leiding aan een team. Met zijn allen gaan jullie ervoor om de doelstellingen te halen, om goede resultaten neer te zetten. Het leven is niet statisch. Jij en je team zijn volop in ontwikkeling en handelen in een omgeving waarin veel gebeurt. Logisch gevolg is dat je te maken krijgt met het maken van beslissingen.

Beslissingen op personeelsgebied zijn ingrijpend. Mensen zijn de drijvende kracht binnen een organisatie. Personeel is vaak ook een grote kostenpost. Juiste beslissingen geven vleugels, verkeerde beslissingen veroorzaken ellende. Veel mensen kennen de negatieve gevolgen als niet de juiste persoon voor die functie is aangenomen. Misschien ken je ook het gemis als een waardevolle werknemer besluit om ergens anders te gaan werken.

Het is dus goed om eens kritisch te kijken vanuit welke motivatie je beslissingen neemt. Veel factoren hebben bewust of onbewust invloed. Welke basis is solide als het gaat om personele beslissingen?

Twee belangrijke uitgangspunten:

 1. Visie en missie van het bedrijf
 2. Kwaliteiten, capaciteiten en ambitie van de werknemer

Beide uitgangspunten licht ik toe.

Visie en missie van het bedrijf

Waarom bestaat je bedrijf? Wat is het doel van je organisatie? Wanneer is de missie geslaagd? Aan welke kenmerken is je bedrijf te herkennen?

Bovenstaande vragen hebben betrekking op de visie en missie van je onderneming. Het is het fundament waarop je je onderneming bouwt. Op basis van dit fundament neem je verdere beslissingen. Het is dus van belang dat iedereen die werkt binnen het bedrijf hierachter staat. Creëer situaties waarin er ruimte is om de visie en missie te bespreken. Het is van belang dat elke werknemer hiervan op de hoogte is.

Helaas zie ik om mij heen dat door de waan van alle dag de visie en missie op de achtergrond komt te staan en soms zelfs helemaal verdwijnt. Alarmbellen dienen af te gaan, want wat gebeurt er met een gebouw als het fundament niet meer stevig is?

Personele beslissingen nemen op grond van visie en missie zorgt ervoor dat je kritisch kijkt naar welke persoon past binnen je organisatie. Want hoe meer je medewerker zich identificeert met de waarden en doelen van je organisatie, hoe meer hij zich inzet.

Duidelijk hebben waar je bedrijf voor staat, wat jouw unieke bestaansrecht geeft, zorgt voor motivatie bij je medewerkers. Ze weten immers waaraan zij hun bijdrage leveren, waaraan zij hun energie geven. Het kan ook verhelderend zijn voor medewerkers om te ontdekken dat ze niet (meer) passen binnen de organisatie. Er wordt ruimte gecreëerd om bewust te onderzoeken welke plek de juiste plek is om gemotiveerd te kunnen werken.

Kwaliteiten, capaciteiten en ambitie van de werknemer

Wanneer functioneren mensen het best? Als ze werk verrichten dat aansluit bij hun talenten, cognitieve capaciteiten en drijfveren.  

Het is dus van belang dat je goed let op wie je werknemer is, welke unieke bijdrage hij levert, in welke richting hij zich wil bewegen en wat hij aankan. Mensen zijn complex. Niet iedereen beschikt over voldoende zelfkennis. De ene persoon moet van nature gestimuleerd worden en de ander moet juist afgeremd worden. Doordat iemand een baan of een promotie heel erg graag wilt, kan hij zich mooier voordoen dan dat hij daadwerkelijk waar kan maken. Er zijn nog tal van factoren te benoemen die invloed hebben op gedrag. Denk aan: reacties vanuit omgeving, financiële situatie, privé situatie. Het is dus moeilijk om iemand te doorgronden, zelfs als je iemand kent.

Wees bewust dat je je niet enkel laat leiden door objectieve gegevens. Heb je een positief beeld over een medewerker, dan kijk je niet meer onpartijdig tegen zijn tekortkomingen aan. Je bent dus minder ontvankelijk voor feiten die je beeld niet bevestigen. In de psychologie wordt dit fenomeen ‘confirmation bias’ genoemd. Het kan leiden tot het maken van onjuiste beslissingen.

Een objectief meetinstrument dat in kaart brengt waar iemands kracht, talenten en behoeftes liggen, is geen overbodige luxe. Deze gegevens in combinatie met goede gesprekken vergroten aanzienlijk de kans dat er juiste personele beslissingen genomen worden.

Terug naar de praktijk

En terug naar Daan en Jasper ….

Welke kandidaat is de juiste kandidaat voor de nieuwe functie bij Vuspo? Ten eerste is het goed om vast te stellen waar het bedrijf behoefte aan heeft. Hoe belangrijk is het dat medewerkers doorgroeimogelijkheden hebben binnen het bedrijf? Welk voordeel heeft het bedrijf als er een frisse buitenstaander aangenomen wordt? Het is goed om te weten welk effect een keuze heeft.

Interne sollicitaties doen veel. Een medewerker kan enorm gemotiveerd worden als hij aangenomen wordt. Bij afwijzing kan het tijd kosten om weer voor de volle 100% gemotiveerd te zijn. Toch is afwijzen beter als de plek niet geschikt is voor de interne kandidaat.

Daan en Jasper zijn op het eerste gezicht interessante kandidaten. Vuspo blijft op twee benen hinken. Interne doorgroei of de frisse blik van een buitenstaander? Ze besluiten om beide kandidaten uit te nodigen. Ik krijg de opdracht om te bekijken welke kandidaat het beste past. In hoeverre is er aansluiting bij de visie en missie van het bedrijf? Om een goed beeld te krijgen van de talenten en drijfveren neem ik de TMA Talentenanalyse bij ze af. Naar aanleiding van deze analyse ben ik in gesprek gegaan met Daan en Jasper. Een helder beeld wordt gegeven van wie ze zijn en wat er van hen verwacht kan worden in de rol van manager bij Vuspo. Voordat er een beslissing wordt genomen is het duidelijk waar hun kracht ligt en waar ontwikkeling gewenst is. In kaart is gebracht hoe hun kwaliteiten en ontwikkelmogelijkheden zich verhouden tot de nieuwe functie.

Uiteindelijk moet er een beslissing genomen worden. Omdat het besluit gebaseerd is op een integer en eerlijk onderzoek is de kans groter dat alle partijen de keuze begrijpen. Jasper, de vreemde eend in de bijt, heeft de baan gekregen. Daan is teleurgesteld dat hij is afgewezen. Vuspo vindt het wel belangrijk dat medewerkers doorgroeimogelijkheden hebben. Met Daan heb ik een vervolgtraject ingezet om te kijken hoe hij zich verder kan ontwikkelen. Hij heeft er vertrouwen in dat hij een mooie vervolgstap in zijn loopbaan gaat zetten.

Tot slot

Meer weten hoe je binnen je bedrijf nog meer resultaat kunt halen uit personele beslissingen? Ik ga graag met je in gesprek.

 

 

N.B. Genoemde namen zijn gefingeerd.