Jane Talentenanalyse, 3 redenen waarom juist deze talentenanalyse

Jane Talentenanalyse

Talentenanalyses worden veel ingezet en er zijn ook veel verschillende analyses. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. In dit artikel ga ik kort in op wat de meerwaarde is van een talentenanalyse en breng ik de Jane Talentenanalyse onder de aandacht.

Als loopbaancoach zie ik zeker meerwaarde voor het inzetten van talentenanalyses. Je maakt namelijk gebruik van een objectief meetinstrument. Ten tweede kun je in een relatieve korte tijd veel inzicht krijgen, waardoor je sneller de diepte in kan gaan. Kort samengevat kun je veel tijd besparen en wordt er objectief gekeken naar wie je bent.

Zelf werk ik graag met de TMA Talentenanalyse en Jane Talentenanalyse, omdat deze analyses wetenschappelijk onderbouwd, betrouwbaar en valide zijn. Bovendien passen ze goed bij de vraagstukken die ik behandel. Over de TMA Talentenanalyse heb ik een blog geschreven, die je kunt lezen door hier te klikken. In deze blog ga ik dieper in op de Jane Talentenanalyse.

JANE TALENTENANALYSE

De Jane Talentenanalyse is volgens mij (nog) niet heel bekend. En dat is jammer en daar zou snel verandering in moeten komen. Want juist deze talentenanalyse is uniek. Ik bespreek drie punten waarin de Jane Talentenanalyse zich onderscheid. Je ziet dan meteen waarom en wanneer ik deze graag inzet.

1.     Wij zijn uniek

Wij zijn uniek is een essentieel uitgangspunt van Jane. Doordat we uniek zijn, hebben we allemaal een eigen identiteit. Bij deze identiteit horen talenten. En op basis van talent kun je met de Jane® Talenten Methodiek tot de kern komen van deze unieke identiteit. Voor ontwikkeling, groei en dichtbij jezelf blijven is dit zelfinzicht van belang.

Een uitgangspunt in mijn coaching is om jou centraal te stellen. Kijk eerst goed wie je bent, waar je kracht en motivatie zit en in welke omgeving je goed tot je recht komt. Betrek daarna de buitenwereld erbij en ontdek op welke manier er een goede match tot stand komt. Dit klinkt heel logisch, maar in de praktijk zie ik vaak hoe we eerst kijken naar de omgeving. Vanuit dat vertrekpunt kijken we hoe we daarin passen. Hoeveel krachtiger is het om dit om te draaien?

2.     Inzicht in persoonlijke groeiremmer

Voor iedereen wel herkenbaar denk ik. Je hebt een ambitie, verlangen of droom. In het proces om dit te realiseren loop je tegen teleurstelling aan of word je stilgelegd door twijfel of angst of ….. Vul zelf een reden in wat maakt dat je geremd wordt. Hoe jammer is dat?

Met de Jane Talentenanalyse krijg je inzicht welk patroon hieraan ten grondslag ligt. Iedereen heeft last van een blinde vlek. Een blinde vlek is te omschrijven als een talent wat niet ingezet wordt. Je kan dit talent vergeten of vermijden. Terwijl dit talent wel een behoefte bevat waar vraag naar is. Daarentegen zetten we volop in op ons compensatiegedrag. Vaak ontstaat het compensatiegedrag doordat de omgeving hier snel op reageert en je er voor beloond wordt. Met andere woorden het lijkt alsof je er succes mee hebt. Wat maakt dat het compensatiegedrag niet altijd werkt? Dat komt omdat je gedrag inzet wat in feite niet past bij datgene waar je behoefte aan hebt in die situatie.

Kortom dit alles kan ervoor zorgen dat jij geremd wordt in je groei. Door inzicht te hebben in dit mechanisme ben je in staat om de impact ervan af te nemen en je groei een boost te geven.

3.     Concrete vertaalslag

Jane Talentenanalyse neemt jou als persoon als uitgangspunt. Het komt tot de kern van wie je bent, waarbij de nadruk ligt op jouw uniekheid en mooiheid. Vanuit deze invalshoek wordt er gekeken welke rol, verantwoordelijkheden en taken goed bij je passen. Er wordt zowel gekeken naar werkinhoud als wel naar omgeving zoals soort organisaties en plek binnen een team.

Het is heel waardevol om vanuit talenten te kijken waar en wanneer jij goed tot je recht komt. Ook wordt duidelijk waar je groeipotentieel zit. Als je dit combineert met waar je warm voor loopt ben je in staat om in je werk dichtbij jezelf te blijven. Hoe fijn voelt dat om je in te zetten voor datgene waar je goed in bent en waar je voldoening uit haalt?

TOT SLOT

Coaching gaat niet om het inzetten van een instrument. Jane Talentenanalyse zal dan ook altijd een hulpmiddel zijn en niet het doel. Echter herken jij dat je op loopbaangebied stappen voorwaarts wilt zetten? Of is de situatie dusdanig dat er sprake is van een verandering in werk of van werk? Onderschat dan niet de hulp van een loopbaancoach en het inzetten van Jane Talentenanalyse. Nieuwsgierig naar meer? Kijk op de site van Jane voor meer informatie. Je kunt daar ook voorbeeldrapportages inzien. Natuurlijk maak ik ook graag tijd voor je vrij. Dus ik nodig je van harte uit om mij te bellen of te mailen.

GECERTIFICEERD PROFESSIONAL

Maya Koerts is gecertificeerd TMA professional
Gecertificeerd TMA Professional
Noloc erkend Loopbaanprofessional
Maya Koerts is gecertificeerd Jane professional
Gecertificeerd Jane Professional

©2021 Koerts-Coaching
Design: ProcesPartners

Privacyverklaring
KvK: 62275828