Stilstaan, waarom? Hierom!

Stilstaan, ontdek wat het je zal geven. Koerts-coaching

Stilstaan, doe jij dit weleens…..

Circa 30 jaar geleden wist ik heel goed wat ik later wilde worden, namelijk psycholoog. Via een tv programma had ik gezien en ervaren wat dit beroep inhoud en het liet mij niet meer los. Helaas strandde ik in 5 VWO. Geen VWO, geen universiteit, dus vaarwel psychologie. Deze conclusie was snel getrokken.

Maar wat dan? Welke opleiding zou ik dan gaan volgen. Wat interesseert mij nog meer? Wat past bij mij? Samen met mijn decaan ben ik op zoek gegaan. Ik nam de tijd om stil te staan en om niet meteen door te hollen. Een mooie optie is eruit gekomen: Academie Mens en Arbeid.

Na mijn studie ben ik vol enthousiasme aan het werk gegaan in deze richting. Ook in de praktijk bleek dit een hele goede keuze te zijn geweest. In mijn werk leerde ik steeds meer. Mijn ontwikkeling stond niet stil, nee, integendeel. Met andere woorden ik had het mooi voor elkaar. Immers, ik had werk wat mij aanspreekt en ik kon mijzelf verder ontwikkelen. Dus stilstaan kwam niet meer in mij op. Waarom zou ik stilstaan als ik lekker door kon gaan?

Waarom ik beter wel had kunnen stilstaan

Ik was enkel nog gefocust op werken. Hierdoor was ik niet meer bezig met de vragen omtrent wie ik ben en waarvoor ik mij wil inzetten. Gevolg was dat het werk meer ging lijken op routine. Echt nieuwsgierig was ik niet meer. Kritische vragen stellen of mijzelf uitdagen verdween naar de achtergrond. Langzaamaan kwam er een onverschillige houding wat werk betreft. Ter verduidelijking: de tevredenheid van mijn werkgever werd mijn graadmeter. Conclusie: echte betrokkenheid was er niet meer.

In eerste instantie had ik zelf  helemaal niet door dat ik niet meer echt betrokken was. Want ik deed toch waarvoor ik aangenomen was? Zo haalde ik keurig mijn doelstellingen. Uiteraard vond ik het werk wel saai worden, maar gelukkig had ik leuke collega’s en was het gezellig.

Echter mijn ogen werden geopend toen ik een nieuwe manager kreeg. Hij begon mij te prikkelen met grensverleggende vragen. Hij daagde mij uit om uit mijn comfort-zone te stappen. Ik werd ervan bewust dat ik ingedut was. Als het ware werd ik wakker geschud. Vervolgens lag de keuze bij mij: op welke manier wil ik betrokken zijn?

Wat stilstaan oplevert

Terugvinden van echte betrokkenheid is een proces. Ik herinnerde mij wat het mij opgeleverd heeft toen ik de tijd nam om na te denken wie ik ben, wat ik wil en wat ik kan. Dus ik gaf mijzelf weer de tijd om stil te staan. Echter niet om passief te zijn, maar juist om actief op zoek te gaan welke richting ik op wilde gaan.

En ja, stilstaan geeft:

  • Energie
  • Motivatie
  • Nieuwe inzichten
  • Vertrouwen
  • Lef om in actie te komen.

Het is goed om stil te staan als je dreigt vast te lopen of al vastgelopen bent. Nog beter is het om regelmatig stil te staan, zodat je je betrokkenheid, motivatie en plezier niet verliest!

Voor mij persoonlijk hebben de periodes van stilstaan veel betekend. Hierdoor ben ik toch psychologie gaan studeren en heb ik mijn eigen bedrijf opgericht. Het is bijzonder om te zien dat mijn passie uit de tienerjaren zo’n mooie diepgang geeft binnen mijn bedrijf. Wat zal de volgende stilstaan mij brengen?

Wanneer ga jij stilstaan?

Benieuwd wat stilstaan voor jou kan betekenen? Ik laat het je graag ontdekken. Een mooi aanbod heb ik voor jou, klik hier om verder te lezen….

 

Doe wat echt bij je past

Kies voor datgene waar jij enthousiast voor bent

Geniet van plezier en voldoening

Maya Koerts – Coaching en Loopbaanbegeleiding is gespecialiseerd om mensen en werk optimaal met elkaar te verbinden. Gevolg is werkplezier, voldoening en mooie resultaten!