Effectieve communicatie

Effectieve communicatie; er zijn vele studies naar verricht. Er is veel over gediscussieerd. Wanneer is communicatie effectief. Volgens mij zijn er twee onmisbare elementen:

– Echtheid
– Verbinding

Echtheid

Uit sommige onderzoeken blijkt dat 7% van onze communicatie afhankelijk is van woorden. Als dit waar is, waarom besteden we nog zoveel tijd aan praten? We zouden er dan ook voor kunnen kiezen om gewoon bij elkaar te zijn. Volgens mij is verbale communicatie essentieel. Net als non-verbale communicatie. Zou het niet zijn dat communicatie pas echt effectief is als het gesprokene correspondeert met het niet gesprokene? Oftewel meen je wat je zegt? Is het echt wat je zegt?

Communicatie die voortkomt uit wat er in je hart leeft, komt aan. Je non-verbale communicatie bevestigt de woorden die je spreekt. Dat gaat vanzelf. Ja, dit kan eng zijn. Jezelf laten zien, jezelf laten horen, is jezelf kwetsbaar opstellen. Hoe makkelijk is het om jezelf te verschuilen achter kennis of uitkomsten van onderzoeken of beleid van de organisatie? Als jij jezelf durft te laten zien, is je verhaal geloofwaardiger, word jij geloofwaardiger. Gevolg zal zijn dat de ander moeite zal doen om je te begrijpen en zichzelf ook meer zal laten zien.

Verbinding

Communiceren doe je niet in je eentje. Door communicatie kom je in contact met de ander. Belangrijk is dat je je aandacht richt op de ander. Hoe makkelijk klinkt dit? In de praktijk is dit verdraaid lastig. Wij, mensen, zijn geneigd om veel met onszelf bezig te zijn:
– Ik wil dit bereiken, gaat dat lukken?
– Wat vindt de ander van mij?
– Ik ben nu wel in gesprek met Lotte, maar over een uur heb ik een belangrijke meeting en eigenlijk heb ik ook nog tijd nodig om de stukken goed door te nemen….

In effectieve communicatie is het van belang om je te focussen op de ander. Om echt verbinding te leggen. Als er echte verbinding is, is er wederzijds respect en begrip. De weg is open om alles te bespreken. Moet je het dan met elkaar eens zijn? Nee, dat hoeft niet. Maar er is wel ruimte geschapen om samen te werken.

Waardoor kan effectieve communicatie mislopen?

Door veel zaken kan effectieve communicatie mislopen. Ik beperk mij tot één oorzaak. Volgens mij een van de belangrijkste: beschadigen van vertrouwen. Als er in de relatie geen vertrouwen is of het vertrouwen is beschadigd, zal de ander zichzelf niet laten zien. Er zal geen echte verbinding zijn. De ander zal je niet geloofwaardig vinden.

Zit je in zo’n situatie? Werk dan eerst aan het herstellen van het vertrouwen. Vertrouwen is een werkwoord. Het vergt van je dat je laat zien en merken dat je gedrag echt veranderd is.

Praktijk

Communicatie is een van de grootste uitdagingen in onze omgang met elkaar. Doe ik het perfect? Helaas niet. Toch daag ik mijzelf uit om bovenstaande als prioriteit te stellen. Ik daag jou uit om hetzelfde te doen.

Als je vertrouwen hebt, hoef je niet de gehele trap te zien om de eerste stap te zetten. Martin Luther King